Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı(TDV)'nın organizasyonuyla Türkiye'de eğitim görecek 440 Somalili öğrenciden 50’si Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne geldi. Somalili öğrenciler için OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Tanışma Toplantısı düzenlendi.
Toplantıya, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun İl Müftüsü Hayrettin Öztürk, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını, Somalili öğrencileri temsilen İbrahim Ali Yelhu ve Adem Osman yaptı. Öğrenciler, Türkiye’de bulunmaktan mutluluk duyduklarını ve yabancılık çekmediklerini belirterek kendilerine gösterilen ilgi nedeniyle teşekkür etti.
Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk, toplantıda yaptığı konuşmada, “Yüzyıllar önce bize yardım eden kardeşlerimize şimdi biz kucak açıyoruz. Şu an Somali’de açlık ve sefalet var. Ülke, birlik ve beraberliğe büyük ihtiyaç duyduğu zorlu bir dönemden geçiyor. Belki burada bulunan öğrenci arkadaşlarımız eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkelerine dönerek bu birlik ve beraberliği sağlayacak, ülkelerini idare edecekler. Biz, İl Müftülüğü olarak, onlara gözümüz gibi bakacak, maddi ve manevi tüm ihtiyaçlarına cevap vereceğiz.” dedi.
İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ünal ise Diyanet İşleri Başkanlığı ile yürüttükleri projenin güzel bir meyve verdiğini belirtti.
Prof. Dr. Yavuz, “Öğrencilerimiz 6 aylık Türkçe dil kursunun ardından İlahiyat Fakültemizde eğitimlerine devam edecekler. Eğitimlerinin ardından lisansüstü eğitimlerini de tamamlarını temenni ediyoruz. Amacımız, öğrencilerimizin tam donanımlı olarak ülkelerine dönmeleridir.” ifadelerini kullandı.
Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan da “Böyle bir projede yer almak üniversitemiz açısından gurur ve onur vericidir. Üniversitemiz uluslararası öğrencilere alışkın bir üniversitedir. 780 uluslararası öğrencimiz var ve bugün bu sayıya bir 50 öğrenci daha ekleniyor. Gerekirse Türk öğrenci kontenjanını azaltıp daha çok uluslararası öğrenci almayı düşünüyoruz. Bu öğrenciler eğitim alıp kendi ülkelerinin imarı için çalışacaklardır. Böyle bir projenin yürütülmesinde gayret gösteren dekanımıza ve ülke çapında yürütücü olan Diyanet İşleri Başkanlığı adına müftümüze teşekkür ederim. Biz, yıllar önce yapılmış insanlık vazifesinin borcunu ödüyoruz. Bu projede yer almaktan heyecan ve memnuniyet duyuyorum. Öğrencilerimizin, arkadaşlarımıza gerekli misafirperverliği göstereceğine inanıyorum. Kardeşlerimize tekrar hoş geldiniz diyorum." şeklinde konuştu.
Toplantı Somalili öğrencilerin Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan’a çiçek vermesinin ardından çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi. Programdan sonra öğle yemeği yiyen öğrenciler kampüs ve şehir turuna da katıldılar.