Antakya Ticaret Borsası Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Kuseyri, Doğu Akdeniz Bölgesi Ticaret ve Sanayi ile Borsa Başkanları Antakya’da bir araya geldi.
Kuseyri, düzenlenen istişare toplantısında ortak hareket ederek Doğu Akdeniz Bölgesinin kalkınmasının sağlanabileceğine işaret etti.
Sorunlara yerinde ve etkin çözümler üretebilmek için beraber düşünmeye, çözüm üretmeye ve yereldeki potansiyeli harekete geçirmeye yönelik mekanizmalara ülke olarak da ihtiyaçları olduğunu aktardı.
Kuseyri, “Bizler Borsa ve Oda başkanları olarak hem ülkemizin sorunlarıyla yakından ilgilenip, hem de kendi bölgemizin ve kentlerimizin sorunlarını dile getirerek hep beraber çözüm yolları aramamız gerek olduğu inancındayım. TOBB Yönetim Kurulunda sorumluluğum olan Doğu Akdeniz Bölgesini ve başta tarım, sanayi ve turizm olmak üzere bölgemiz sektörlerini temsil etmek olacaktır. Bu önemli görevi en iyi biçimde yürütmek, bölgemize ve sektörlerimize yararlı olacak somut çalışmalar yapmak en büyük hedefimiz olmalıdır. Bu görevimde bölgemizin tüm ilgili kurumlarından, sivil toplum örgütlerinden gereken desteği alacağıma inanıyorum." şeklinde konuştu.
Konuşmasında ayrıca İş dünyasının temsilcilerinin realist ve gerçekçi insanlar olduğunu da vurgulayan Kuseyri, “Gerçekçi olmak zorundayız. Bizler kentlerimizi ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlarına daha kısa sürede çözüm üretilebilmek için borsa ve odaların daha koordineli çalışması gerektiğini düşünüyorum. Sorunları aktarıp, çözüm istemenin en etkili yöntemi olan yüz yüze görüşmenin daha faydalı olacağına inanıyorum” dedi.
İstişare toplantısına katılan Hatay Vali Vekili Kadim Doğan ise kentin gelişimine katkıda bulunacak tarım, turizm ve stratejik planı hazırlandığını dile getirdi.

SÜRENKÖK: İLLER ARASINDAKİ ÇEKİŞME BİR KENARA BIRAKILMALI
Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök ise Adana, Hatay, Mersin, Osmaniye, Antep gibi komşu illerin çekişmeleri bir kenara bırakarak, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin 2023 hedefini de hatırlatan Sürenkök, bu hedefin büyük bir hedef olduğunu; ancak bu hedefe ulaşılması için iş dünyasının daha aktif olması gerektiğini söyledi.
Sürenkök, “2023 hedefi için sanayici ve iş adamlarına ihtiyaç var. Bu hedef için mevcut kapasitenin iyi kullanılması şart. Devletin de yatırımcılara yardımcı olması gereklidir. Teşvik konusunda devletin yatırımcının çıkarlarını göz önünde bulundurması, teşvikin illere göre değil; sektörlere göre olması gereklidir. Yeni çıkarılacak teşvik yasaları da yatırımcının yanında olmalıdır. Bizler bölge olarak birbirimizi desteklemeliyiz.” dedi.
Bu arada, Adana Borsası yönetim kurulu üyeleri de yaptıkları açıklamada, zeytincilik konusunda Adana ile Antakya arasında işbirliğinin başladığını, bu işbirliği çerçevesinde Adanalı zeytin üreticilerinin, Antakyalı zeytin üreticilerinden ve Antakya Ticaret Borsasından yardım alacaklarını söylediler.