Dolar ile euro emin adımlarla değer kazanmayı sürdürürken, gözler Kurban Bayramı için canlı hayvan ithal eden ülkelere çevrildi. Türkiye de Kurban Bayramı için Avrupa’dan 16 bin 200 canlı hayvanı getirecek. Uzmanlar, dövizdeki artışın kurbanlık fiyatını etkilemeyeceği görüşünde.
Özellikle dolar ve euro kurlarının artışının kurbanlık hayvan ve et fiyatlarını olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine dair Cihan muhabirine açıklama yapan Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, döviz artışının kurbanlık hayvan fiyatlarını yükseltmesini beklemediklerini söyledi. İthalat olmazsa döviz yükselişinin hayvan fiyatlarını olağanüstü artıracağına dikkat çeken Yetkin, "AB ülkelerine oranla halen yarı yarıya pahalıya et tüketiyoruz. 9 liraya hayvan ithal ediliyor. Bunun sakıncalarından biri de döviz kurlarının artmasıdır. İthalata maruz kalmamız ve dövizle alım yaptığımız için zarar ediyoruz. Pahalıya hayvan alıyoruz. Bunun köklü çözümü damızlık hayvan yem fiyatlarının düşürülmesidir. 80 kuruşa çıkan fiyatın makul düzeyde tutulması lazım. Ama buna rağmen Kurban Bayramı’nda et fiyatlarında büyük bir dalgalanma görmüyorum. Şuan ki fiyatların üzerine bir artış olmayacak. İthalat fiyatları baskılıyor. İthalat olmasa fiyatlar artar. Hala ülkemizde arz talep dengesinde taşlar yerine oturmadı. Bu nedenle kurbanda et fiyatları artar mı? Artmaz. Fiyatlar fırlamaz. Bayramda et fiyatları düşer mi derseniz elbette düşmez. Artışı ise astronomik veya rahatsız edici olmayacağını söyleyebilirim." dedi.
Türkiye’nin Kurban Bayramı’nda 16 bin 200 adet hayvan ithal edeceği bilgisini veren TZD Başkanı İbrahim Yetkin, erken kuzu kesiminden dolayı azalan koyunların fiyatının artabileceğinin altını çizdi. Erken kuzu kesimine engel olunmadığı için koyun bulmakta sıkıntı çekilebileceğini ifade eden Yetkin, "Özellikle koyun fiyatları artabilir. Çünkü kuzu eti tavan yaptı. Ama koyunda biraz daha farklı olabilir. Koyunda yüzde 5-10 civarında oynama olabilir. Sayın bakanın açıkladığı gibi koyunculukta yüzde 6.5 artış var. Koyuna ve koyun etine zam da gelebilir. Kuzu olmadığı için fiyatı artıyor. Burada yapılması gereken şey, damızlık hayvan ithal edilmesi, koyunculuğa ağırlık verilmesi ve et tüketiminin de koyunculuğa yönlendirilmesidir." şeklinde konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise konuyla ilgili kurbanlık hayvan sıkıntısı yaşanmayacağını, ithalatın da Trakya bölgesindeki hayvanları hastalıktan korumak için yapıldığını açıklamıştı. Anadolu’nun kurbanlık hayvan problemi yaşamayacağını vurgulayan Bakan Eker, fiyatların yüksek olmayacağının bilgisini vermişti.