Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Makine Mühendisliği Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın Durmuş, Türkiye'nin yerli kaynaklar içinde en büyük eksiğinin nükleer santral olduğunu söyledi. Nükleer enerjide liderliğin 104 santralle ABD'de olduğunu bildiren Prof. Dr. Durmuş, enerjiden yararlanmada ise 59 santralle enerjisinin yüzde 76'sını karşılayan Fransa'nın ilk sırada yer aldığını belirtti.
    Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) Samsun Şubesi Nükleer Enerji üzerine söyleşi düzenledi. TÜTEV Samsun Şubesi’nde yapılan söyleşiye, OMÜ Makine Mühendisliği Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın Durmuş, Türkiye Elektrik İletişim AŞ (TEİAŞ)’den Elektrik Elektronik Mühendisi Birol Çakar ve TÜTEV Samsun Şube Başkanı Dursun Aksoy konuşmacı olarak katıldı. Söyleşiyi mühendis ve teknik elemanlardan oluşan yaklaşık 40 kişi takip etti.
    Prof. Dr. Aydın Durmuş, dünyada en fazla tartışılan enerji kaynaklarından birisinin nükleer enerjinin, genellikle kaza ve felaketlerle gündeme gelse de nükleer santrallerin en önemli özelliğinin ülkeler için yerli ve çevreci bir kaynak olduğunu dile getirdi.
    Aydın, dünyadaki tabloya bakıldığında halen 30 ülkede 438 nükleer santral bulunduğunu ve 42 santralinde inşaat aşamasında olduğunu belirtti.
    Birçok sektörde olduğu gibi nükleerde de liderliğin 104 nükleer santralle Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde olduğunu vurgulayan Aydın, şöyle devam etti: “Dünyada nükleer santrallerin 62’si ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada gibi G-7 ülkelerinde. Nükleer enerjiden en fazla yararlanan ülkenin 59 nükleer santralle enerjisinin yüzde 76 altısını karşılayan Fransa. Türkiye'nin yerli kaynaklar içinde en büyük eksiği ise nükleer santrallerdir.”
    Elektrik elektronik mühendisi Birol Çakar da nükleer enerji için yatırım yapılmasının şart olduğunu, nükleer enerjinin yanında güneş, rüzgâr ve bio kütle gibi enerji kaynaklarının da değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
    TÜTEV Samsun Şube Başkanı Dursun Aksoy ise kalkınmış ülkelerin tasarruf tedbirlerini günümüzün en büyük enerji kaynağı olarak gördüğünü, Türkiye'nin ise enerjide dışa bağımlı olmasına rağmen verimlilik ve tasarruf konusunu yıllardır ihmal ettiğini dile getirdi.
    Nükleer santrallerin, kurulum maliyetinin yüksek olmasına rağmen, işletme maliyeti düşük ve çevreci bir enerji kaynağı olduğunu aktaran Dursun Aksoy, Türkiye'nin bu alana girmiş olmasının enerji arz güvenliği açısından son derece önemli bir gelişme olduğunu sözlerine ekledi.