Kütahya Valisi Kenan Çiftçi'nin davet ettiği Düzce Milletvekili Fevai Arslan ve beraberindeki iş adamları, 1700 yıl önce Aizonai'de açılmış olan borsada davulla gong vuruşu yaptı.
    Düzce heyeti, ilk gün Kütahya merkezde bulunan tarihi ve turistik yerleri gezerek bazı işletmelerde incelemelerde bulundu. Daha sonra Çavdarhisar ilçesine giden heyet, burada Aizanoi'de yapılan ziyaretin sonunda, Düzce Milletvekili Fevai Arslan tarafından dünyanın ilk borsası Aizanoi Antik Kenti'nde bulunan borsada gong vuruşu yaptı.
Yapılan ziyarette, M.S. 2. yüzyılın 2. yarısında tahıl pazarı olarak kullanılmış olan, 1971 yılında kazısı yapılan borsa binasının kısmen onarılan duvarlarında, M.S. 4. yüzyılın başlarında İmparator Diocletian'ın 304 yılında enflasyonla mücadele için yaptığı ücret tespitlerinin bir kopyası olduğunu ifade eden Vali Kenan Çiftçi, "Bu yazıtta imparatorluk pazarlarında satılan tüm malların fiyatları yer almaktadır." dedi.

AİZANOİ ANTİK KENTİ
Kütahya'ya 57 km uzaklıktaki Çavdarhisar ilçesinde bulunuyor. Efes ile çağdaş olan kent, Penkalas Irmağı'nın iki yakasına kurulmuş. Kentin ismi Su Perisi Erato ile efsanevi kral Arkas'ın birleşmesinden ortaya çıkan Azan isimli mitoloji kahramanından kaynaklanmakta. Aizanoi antik kenti, Frigya'ya bağlı yaşayan Aizanitislerin ana yerleşmeleriydi.
Kent alanı M.Ö. 3000 yıllarından itibaren yerleşmeye sahne olmuş. Helenistik dönemde Bergama Krallığı ile Bithinya arasında el değiştirmiş. M.Ö. 133'de Roma egemenliğine girmiş. Erken Bizans döneminde Piskoposluk merkezi olan Aizanoi 7. yy'da önemini yitirmiş. Ortaçağ'da (13.yy) Çavdar Tatarları'nın üssü olan kent, daha sonraları Çavdarhisar ismini almış.
Antik kentte Zeus Tapınağı, Antik Borsa, Stadyum ve Anfi Tiyatro ile Mozaikli Hamam, Antik Köprüler ve Sütunlu Yol görülmeye değer.
Dünyadaki en sağlam kalan Zeus Tapınağının yapımına M.S. II. yüzyılda İmparator Hadrian zamanında başlanmış. Tapınakta kısa yanları her birinde 8'er, uzun yanların her birinde 15'er İon sütunu yer alır. 53x35 m ölçülerinde bir podyumun üzerinde yer alan tapınağın altında tonozlarla örtülü bir mekan yer almakta ki bu plan, Anadolu'da Roma mimari sanatında pek alışılmamış bir uygulamadır ve benzerine rastlanmamıştır. Bu mekan, muhtemelen kehanet yeri veya tapınağa ait depo olarak işlev görmüş.

STADYUM VE TİYATRO
Aizanoi'deki Stadyum-Tiyatro kombinasyonunun dünyada benzeri yok. Yapımına M.S. I. yüzyılda başlanmış ve aralıklarla III. yüzyıla kadar sürmüş. Stadyumun oturma grupları hafif çokgen biçimli olduğu için yapı orta kısımda genişlemekte. Stadyum ile tiyatroyu ayıran duvarın stadyum cephesi mermerlerle kaplı olup, tiyatronun sahne kısmı ise zengin mermer bezemelerle kaplıydı. Bu bezemeler, depremler sonucu oturma basamaklarının ortasına yıkılmışlardır.

ANTİK KÖPRÜLER
Penkalas denilen Koca Çayın üzerindedir. Antik çağda iki yakayı birbirine bağlayan beş köprü mevcuttu. Bunlardan birisi yayalar için yapılmış olan ahşap bir köprü, diğer dördü ise kemerli taş köprüleridir. Günümüze bunlardan sadece iki tanesi ulaşmıştır.

SÜTUNLU YOL
1992-1995 yılları arasında yapılan kazılarda ortaya çıkartıldı. M.S. 400. yıllara tarihlenmektedir. Restore edilerek ayağa kaldırılan cadde kenarlarındaki sütunlar erken antik yapılardan sökülmüştür. Dükkan kapıları bu sütunlu yola açılmakta olup, yakınında onunla ilişkili borsa yapısı bulunuyordu.