CHP’li Umut Oran’ın AB’ye uyum kapsamında 15 TL karşılığında değişimine başlanan yeni ehliyetlerle ilgili bilgi edinme başvurusu üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, ehliyet bedelinin 2 TL olduğunu, 13 TL’nin ise ‘Değerli Kâğıt Bedeli’ olarak Maliye Bakanlığına aktarıldığını bildirdi.

MALİYE, EHLİYET YENİLEMEDEN 312 MİLYON TL KAZANACAK


Buna tepki gösteren Umut Oran, “Maliye Bakanlığı 2015 yılında değerli kâğıt bedeli olarak vatandaşlardan 611,2 milyon TL tahsil etti. Öyle anlaşılıyor ki ehliyetlerin değişiminden de bu paranın yarıdan fazlası olan 312 milyon TL kazanacak. Yani aslında tam bir AB uyumu bahane ‘değerli’ ehliyet şahane durumu yaşıyoruz” dedi.

MALİYEYE 312 MİLYON TL, POLİSE 48 MİLYON TL

Bu durumda 24 milyon vatandaşın ehliyetini değiştirmesi söz konusu olduğu için Maliye Bakanlığı ‘Değerli Kâğıt Bedeli’ olarak 312 milyon TL kazanacak, Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nın kasasına da bu işten 48 milyon TL girecek.

PARANIN NEREYE HARCANACAĞI AÇIKLANMADI

EGM yanıtında, ehliyet değişimi nedeniyle vatandaşın zorunlu olarak yatıracağı 48 milyon TL’nin Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nca nerelerde, hangi amaçla kullanılacağı sorusuna ise sadece “Vakıf, gelirlerini resmi senedinde belirtilen amaçlar doğrultusunda sarf etmektedir” yanıtının verilmesi dikkat çekti. 

Yanıtta, vatandaşın iki ayrı bankaya giderek parayı yatırdığı neden daha fazla banka ile anlaşma yapılmadığı yönündeki sorusu içinse “Tavsiye edilen hususlar değerlendirilecektir”denilmekle yetinildi.