Yaşlılık ya da sakatlık nedeniyle yarış hayatları sona eren atlar, tedaviden geçirildikten sonra meraklıların ilgisine sunuluyor. Bir zamanlar hipodromların tozunu attıran yarış atları, şimdi turist gezdirip, mahalli yarışlarda koşuyor.

Sakarya'nın Sapanca ilçesindeki at yetiştiricileri, dededen kalma mesleği üç kuşaktır devam ettiriyor. Yarış atlarını gelir kapısı haline getiren yetiştiriciler, yaşlılık veya sakatlık nedeniyle yarış hayatları sona eren iyileşebilecek düzeydeki İngiliz ve Arap atlarını satın alarak tedavilerini yapıyor. Bakımları güzel yapılan atlarına, Samanlı Dağları'nda kondisyon yükleniyor. Koşacak düzeye gelen atların bir kısmı belediyeler tarafından düzenlenen mahalli yarışlarda koşarken bir kısmı da hipodromlarda yarışıyor.

Yarış hayatları sona eren atlar ise meraklılarının ilgisine sunuluyor. Bunlardan biri de 11 yaşındaki Tertip isimli at. Bir zamanlar hipodromlarda birincilik için yarışan Tertip, şimdi ise hafta sonlarında Sapanca Gölü kıyısında turist gezdirip sahibine para kazandırıyor. Tertip isimli atın sahibi Sadık Badışoğlu, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, at sevgisinin dedelerinden geldiğini söyledi. Yedi yaşından beri atlarla uğraştığını anlatan Badışoğlu, "At yetiştiriciliği bize dededen kaldı. Evin tek çocuğu olan babam da at yetiştirmeyi çok severdi. Biz de yedi kardeşiz, hepimiz atlarla ilgileniriz. Üç kuşaktır bu sevgiyi devam ettiriyoruz. 18 yaşındaki oğlum da apranti okulunu bitirdi. Beş birinciliği var." dedi.

Yaşlılık ya da sakatlık nedeniyle yarış hayatı biten atları satın aldıklarını ifade eden Badışoğlu, iyileştirdikleri atları mahalli yarışlar ve hipodromda koşturduklarını dile getirdi. Yaşlı atının da hafta sonları turist gezdirdiğini dile getiren Badışoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Atlar boş durmuyorlar. Turist gezdirerek arpa paralarını çıkarıyorlar. Tedavisi biten diğer atlarla Kastamonu, Çorum ve Konya'da belediyelerin düzenlediği mahalli yarışlara gidiyoruz. Bir yıl önce at koşturma belgemi aldım. Hipodromda koşturduğum 'Boğaçan' isimli atım var. Daha önce sahibine yarışta iyi para kazandırmış. Sakatlandıktan sonra ben satın aldım. Tedavisini yaptırdım. Bursa'daki bir koşuda da bana 16 bin 500 lira kazandırdı."