Emniyet Genel Müdürlüğü zırhlı araç kullanımına kriter getirdi. Artık panzer, toma, shortland, akrep ve kobra gibi zırhlı araçları kurs gören personeller kullanacak. Eğitim almamış kişilerin araçları kullanmasına izin verilmeyecek. Emniyet bu uygulama ile zırhlı araç kazalarını önlemeyi hedefliyor.

Mardin Kızıltepe'de Özel Harekât Şube Müdürlüğü'ne ait Shortland marka zırhlı bir aracın devrilip 4 polisin şehit düşmesi Emniyet Genel Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, yayınladığı genelge ile zırhlı araçların kullanımı noktasında bazı kriterlerin uygulanmasını istedi. Genelgede panzer, toma, shortland, akrep ve kobra gibi zırhlı araçları bundan sonra sadece kurs görmüş personellerin kullanacağına dikkat çekilirken, eğitim almamış kişilerin bu araçların şoför koltuğuna oturmasına izin verilmeyeceği bildirildi.

Kazalarda can kayıpların artış göstermesinden dolayı üzücü olayların yaşandığının belirtildiği genelgede, özelikle teşkilat mensuplarının can güvenliklerini ön planda tutmaları istendi. Yeni dönemde teşkilat bünyesinde bulundurulan tüm zırhlı araçların yetki verilmiş kişiler tarafından kullanılması gerektiğinin altı çizilirken, aksi durumlara müsaade edilmemesi istendi. Hizmet araçlarının kullanımında trafik kurallarına kesinlikle riayet edilmesi talimatı verilen genelgede, araçların gerekli iklim ve yol şartlarına uygun olarak kullanılması gerektiğine dikkat çekildi.

Zırhlı araçlar başta olmak üzere teşkilat bünyesinde bulunan araçların da periyodik bakımlarının zamanında yapılmasına vurgu yapılan genelgede, teknik arızalara sebebiyet verilmemesi için gerekli dikkatin gösterilmesi gerektiği kaydedildi. Teşkilat mensuplarından hizmet araçlarını kullanırken kesinlikle emniyet kemerlerini takmaları, araç kapılarının açık seyredilmemesi için de azami dikkat edilmesi talimatı verdi. Ayrıca toplumsal olaylarda meydana gelebilecek tepkilere karşı zırhlı araçlara ait kapı sürgülerinin kapatılarak, dışarıdan açılmasının önüne geçilmesi istendi. Genelgede verilen talimatların eksiksiz uygulanması için sıralı amirlere görevler düştüğünün altı çizildi.