Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararı ile eski mahkeme başkanı Köksal Şengün'ün Bolu'ya atanmasının ardından ilk kez görülen Ergenekon ana davasının 188'inci duruşması Hasan Hüseyin Özese başkanlığında başladı. Danıştay saldırısının bir gün öncesinde Alparslan Arslan ile yemekli toplantıda bir araya gelen Koray Yılmaz'ın şirket ortağı Leyla Ecin, duruşmada tanık olarak dinlendi. Ecin, dava sanıklarından Fikret Emek'in ajandasında cep telefonu numarasının "Leyla abla Sali" şeklinde kaydedilmesi ile ilgili sorulara da cevap verdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Ergenekon ana davasının 188'inci duruşmasında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ve Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 23 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklardan gazeteci Güler Kömürcü Öztürk hazır bulundu. Tutuklu sanıklar İsmail Yıldız, Hayrettin Ertekin, Ergun Poyraz ve Bora Ballı ise duruşmaya katılmadı.
Ergenekon davalarının başladığı ilk günden bu yana mahkemeye başkanlık yapan Köksal Şengün'ün HSYK'nın 13 Temmuz 2011 tarihli kararı ile Bolu'ya atanmış, Şengün'ün mazeretli olduğu dönemlerde vekaleten mahkeme heyetine başkanlık yapan Hasan Hüseyin Özese de 21 Temmuz tarihli HSYK kararı ile mahkeme heyeti başkanı olarak tayin edilmişti. Özese bugün görülen duruşmaya ilk kez asil mahkeme heyeti başkanı olarak çıktı. Heyette ise üye hakim olarak Hüsnü Çalmuk ile Sedat Sami Haşıloğlu yer aldı.
Tutuklu sanıklardan Mehmet Zekeriya Öztürk, 22 Haziran 2011 tarihinde üye hakimlerden Sedat Sami Haşıloğlu hakkında reddihakim talebinde bulunduğunu ancak mahkemenin bu talebe ilişkin bir red kararı vermediğini dile getirdi. Öztürk, mahkeme heyetinin siyasi baskı altında olduğunu iddia ederek heyetin çekilmesini talep etti. Başkan Özese ise heyetin böyle bir çekilme kararı veremeyeceğini belirterek duruşmada tanıkların dinlenmesine devam edeceklerini açıkladı.

LEYLA ECİN TANIK OLARAK DİNLENDİ
Danıştay saldırısından bir gün önce Alparslan Arslan'ın, birlikte yemekli toplantıya katıldığı iş adamı Koray Yılmaz'ın şirket ortağı Leyla Ecin, tanık sıfatıyla ifade vermek üzere kürsüye çağrıldı. Danıştay saldırısını basından takip ettiğini belirten Ecin, saldırı zamanında yurt dışında olduğunu söyledi. Konuşmasında sık sık 18 yaşından bu yana ticari ilişkileri nedeniyle yurtdışı seyahatleri yaptığını belirten Ecin, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine gittiğini söyledi. Ecin, sayısız seyahatleri nedeni ile 13'üncü pasaportunu kullandığını ifade etti. Kuzey Irak'tan yüklü miktarda para getirilmesine aracılık yaptıklarına ilişkin iddialarla ilgili olarak Ecin'den, Irak ile ilişkilerini anlatması istendi. 4 ay öncesine kadar Irak ile hiçbir ticari ilişkişi olmadığını, Irak seyati yapmadığını belirten Ecin, 4 ay önce de bir şirket için Musul havaalanının yap işlet devret modeli ile ilgili araştırma yapmak için Irak'a gittiğini söyledi. Ecin, 2. Ergenekon davası sanıklarından Levent Göktaş ile Irak'la alakalı bir ilişkisi olmadığını belirterek, "Kendisine ait Doğalgaz boru şirketi vardı. Bu şirketin yurtdışındaki bir ticari hamlesi ile ilgili görüşme yaptık." ifadesini kullandı.
İş adamı Koray Yılmaz ile 1998 yılından bu yana ortak şirket ilişkisi olduğunu belirten Ecin, resmi ortaklıklarının ise 2000 yılında başladığını söyledi. Tanık Ecin, dava sanıklarından Fikret Emek ile dönemin Orman Bakanı Osman Pepe'nin kayınbiraderi ya da bacanağı olarak hatırladığı Adnan isimli bir kişi vasıtasıyla tanıştığını söyledi. Ecin, Emek'in helikopter projesi ile Bakü-Ceyhan-Tiflis boru hattında insansız hava uçaklarıyla güvenliğini sağlamaya yönelik başka bir proje konusunda konuştuklarını ancak bir netice çıkmadığını söyledi. Dava sanıklarından Fikret Emek'in cep telefonu rehberinde telefon numarasının "Leyla abla Sali" diye kayıtlı olduğu belirtilen Ecin'in, Emek ile toplam 43 kez telefon konuşması ve mesajlaşma trafiği olduğu hatırlatıldı. Danıştay saldırısının yapıldığı 17 Mayıs 2006 tarihinin 2 gün öncesinde 2 kez, 13 gün sonrasında da bir kez görüştükleri belirtilen Ecin, görüşmelerin ticari ilişkileri nedeniyle yapıldığını iddia etti. Bu sırada söz alan sanık Fikret Emek, kendisinin Ecin ile Cengiz isimli bir kişi aracılığıyla tanıştıklarını hatırladığını belirtti.
Saat 12.00'de duruşmaya öğle yemeği için ara verildi. Ecin'in ifadesi ile duruşmaya başlanacak.