Daha önce annesinden böbrek nakledilen ancak düzenli kontrollerini ve ilaçlarını aksattığı için beş yıl sonra böbreği iflas eden Adanalı Taylan Yüksel’in imdadına bu kez de 14 yıllık eşi yetişti. Yaklaşık 15 yıldır böbrek yetmezliği olan Yüksel, eşi Dilek Yüksel’in bağışladığı böbrekle ikinci kez hayata tutundu.
Adanalı Taylan Yüksel, 14 yıllık eşinin böbreği ile hayata ikinci kez tutundu. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Kaçar yönetiminde gerçekleştirilen ameliyat ile Dilek Yüksel’in böbreği 14 yıllık kocası Taylan Yüksel’e başarılı bir şekilde nakledildi.
Böbrek yetmezliği teşhisi, 39 yaşındaki Taylan Yüksel’e ilk kez 1996 yılında Adana’da konuldu. Mide bulantısı, iştahsızlık, baş dönmesi ve hızlı kilo kaybı gibi şikayetler ile Adana’da hastaneye kaldırılan, doktoru tarafından üre koması ve nefrit nedenleriyle böbrek yetmezliği teşhisi konulan Taylan Yüksel’e ilk böbrek nakli, annesi Kadriye Yüksel’den yapıldı.
Yüksel, annesinden yapılan böbrek naklinin ardından düzenli olarak kontrollere gitmemesinin ve sağlığını yeterince önemsememesinin bedelini ağır ödedi. İkinci kez 2006’da aynı şikayetlerle doktora başvuran Yüksel, doktorunun koyduğu böbrek yetmezliği teşhisi ile yıkıldı.

İHMALİN BEDELİ AĞIR OLDU!
Annesinden aldığı böreğin iflas etmesiyle ‘manevi yönden dünyasının karardığını’ söyleyen Taylan Yüksel’in imdadına bu kez eşi Dilek Yüksel yetişti. Kocasına böbreğini vermek için gönüllü olan Dilek Yüksel, doku uyumu testi için hemen doktoruna başvurdu ve dokularının uyumlu olduğunu öğrendi. Buna rağmen Taylan Yüksel çocuklarının küçük olması nedeniyle böbrek nakli olma fikrini bir süre ertelemeye karar verdi ve hemen diyaliz tedavisine başladı.
Diyaliz tedavisine 2006 yılında başlayan Yüksel, aradan geçen beş yıl sonunda, hem diyalizin çok ağır bir tedavi olması hem de çocuklarının büyümesi nedeniyle yeniden böbrek nakli olmaya karar vermiş. Yüksel, bu kararını netleştirince de Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Kaçar ve ekibine ulaşarak nakil için İstanbul’un yolunu tutmuş.

‘NAKİLLİLER KONTROLLERİNİ AKSATMASIN’
Diyaliz gördüğü yılları ‘adeta yaşamdan kopuyordum’ diye tanımlayan Taylan Yüksel duygularını şöyle ifade etti: “Annemden nakil olduğum böbrek ile ilk 5 yıl boyunca sağlıklı ve sorunsuz yaşadım. Fakat doktorlarımın uyarısına rağmen sağlıklı geçen ilk 5 yılın rehaveti ile ilaçlarımı aksatmaya ve kontrollerimi yaptırmamaya başladım. Bir süre sonra ateş, yüksek tansiyon, mide bulantısı gibi şikayetlerle hastaneye başvurduğumda annemden nakledilen böbreğin de iflas ettiğini öğrendim. Bu durum beni çok etkiledi. Adeta manevi yönden yıkıldım. Fakat imdadıma eşim yetişti. Beni hayata tekrar bağladı. Ona minnettarım. Buradan böbrek nakillilere uyarım kesinlikle böbrek nakili olduktan sonra kontrollerini aksatmasınlar.”

‘HİÇ TEREDDÜT ETMEDİM’
Eşinin verdiği böbrekle yeniden hayata tutunduğunu vurgulayan Taylan Yüksel, “Bugünlerime şükürler olsun. Artık özgürüm. Bunların hepsi eşim sayesinde oldu” diye konuştu.
Fedakar eş Dilek Yüksel ise eşinin diyaliz sürecinde sosyal hayattan koptuğunu, haftanın 3 günü 4’er saat boyunca diyalize girdiğini belirterek şunları söyledi: “Taylan normalde çok sosyal bir insan, fakat diyaliz sonrasında vücudu çok yorgun düştüğünden bu sosyal hayatından tamamen kopmuştu. Fiziksel sıkıntılarının yanı sıra ruhsal olarak da çok mutsuzdu. Onun artık diyalize girmesine gönlüm el vermedi. Aslında böbreğinin iflas ettiğini ilk öğrendiğimde hiç tereddüt etmeden böbreğini bağışlamak için gönüllü olmuştum. Fakat Taylan’ın ısrarları ile bir süre ertelemiştik. Ama artık 14 yıllık eşimin gözümün önünde eriyip gitmesine izin vermek istemedim. Hiç düşünmeden böbreğimi verdim ve böyle bir karar verdiğin için çok mutluyum.”