Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, Umut Kitapevi'ne yapılan bombalı saldırıyla ilgili dava sivil mahkemede yeniden görülmeye başlandı.
    Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmada, mağdur avukatı Murat Timur, dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Genelkurmay Başkanlığı Harekat ve Planlama Daire Başkanı Erdal Öztürk, Van Asayiş Kolordu Komutanı Selahattin Uğurlu ve Van İl Jandarma Komutanı Erhan Kobat hakkındaki suç duyurusu kabul edildi.
    Mahkeme heyeti, ayrıca, sanık avukatlarının ‘görevsizlik’ kararı verilerek, dosyanın Hakkari ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi talebini de reddederek, mahkemeyi 18 Ekim 2011 tarihine erteledi.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen patlama ile ilgili görülen ve uyuşmazlık mahkemesi tarafından Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen Şemdinli Davası yeniden görülmeye başlandı. Van’da yeniden görülmeye başlanan Şemdinli davası, saat 11.00’de başladı. Duruşmaya sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş avukatları ile katılırken, Umut Kitapevi sahibi Seferi Yılmaz, bombalamada hayatını kaybeden Zahir Korkmaz’ın eşi Hamide Korkmaz ve mağdur Metin Korkmaz’ı ise Van, Ankara, İstanbul ve Diyarbakır barolarından gelen 11 avukat savundu.
    Mahkeme heyeti, Uyuşmazlık Mahkemesi’nin verdiği kararı okuyarak duruşmayı başlattı. Ardından Metin Korkmaz, Hamide Korkmaz ve Seferi Yılmaz’a söz verdi. Mağdurlar, daha önceki duruşmalarda gerekeni söylediklerini belirterek, ekleyecek bir şeyleri olmadığını belirttiler. Ardından söz alan sanık avukatlarından Murat Timur, çok uzun süren bir yargılama süreci yaşandığını belirterek, uyuşmazlık mahkemesinin Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ni bu davada görevli kaldığını açıkladı.
    Timur, “Dosya kapsamı ile ilgili daha önceden de detaylı beyanlarda bulunduk. Bunları tekrar ediyoruz. Dönemin Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya iddianamesini hazırladığı sırada, iddianame hakkında tefrik kararı ile askeri mahkemede görülen bir dava vardı. Ancak bundan sonraki süreçte yasal ve anayasal birçok değişiklikler yaşandı. Delillerin toplanmasının ardından tefrik kararı verilen Erhan Kubat, Erdal Öztürk, Selahattin Uğurlu ve Yaşar Büyükanıt ile ilgili dosya Genelkurmay Başkanlığı’na gönderildi. Ancak yaşanan yasal değişikliklerle birlikte şahısların, devletin birlik ve bütünlüğüne yönelik olan 302. maddeden yargılanması gerekiyor. Adı geçenler hakkında Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz.” dedi.
    Ardından, müdahil avukatlardan Mehmet Ekici söz alarak, sanıkların çete kurarak suç işlediklerinin tespit edildiğini, bu nedenle 302/1 ile cezalandırılmalarını talep etti. Müdahil avukatların ardından, cumhuriyet savcısı sanıkların tutukluluk halinin devamını ve dava dosyasının kendisine gönderilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, ardından sanıklara söz verdi. İlk olarak söz alan Astsubay Ali Kaya, şer odakların yaydığı vesvese ve ‘ne de olsa bunlar yapmıştır’ dedikodularına kapılmadan lehlerine olan delillerin de değerlendirilerek bir karar verilmesini ve tutuksuz yargılanmasını talep etti.
    Ardından, Özcan İldeniz de önceki ifadelerini tekrarladığını ve tahliyesini talep etti. Son olarak söz alan sanıklardan PKK itirafçısı Veysel Ateş ise vicdanen rahat olduğunu ve bu nedenle tahliyesinin ardından kaçmadığını belirterek, “Vicdanen rahat olmasam tahliye olmamın ardından kaçardım, kimse beni bulamazdı. Ama kaçmadım.” ifadelerini kullandı.

“GÖREVSİZLİK KARARI TALEP EDİYORUZ”
Sanıkların ardından söz alan sanık avukatlarından Mahmut Güler ise dosya hakkında ‘görevsizlik’ kararı verilerek, Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti. İlgili kanun maddeleri ile ilgili açıklama yapan Güler, “Davanın bu mahkemeye gelme nedeni 302’dir. Dolayısıyla adam öldürme cezası kapsamında görevsizlik kararı verilmesini talep ediyoruz. Ayrıca, iddia makamı soyut kavramlarla müvekkillerimizin tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Müvekkillerimiz, 3 yıla yakın bir süre tutuklu kaldılar. Daha sonra serbest kaldılar. Ama kaçmadılar ve şu anda karşınızdalar. Demek ki kaçma ihtimalleri yok. Toplanacak delil de yok. Bu nedenle tutukluluk vasıflarının ortadan kalktığı görülmektedir. Bu nedenle tutukluluklarının kaldırılmasını talep ediyoruz.” dedi.
    Sanık avukatlarından Vedat Gülşen de askeri mahkemedeki lehlerine olan delillerin de değerlendirilmesi talebinde bulundu. Avukatların, savunmalarını tamamlamalarının ardından mahkeme heyet duruşmaya 10 dakika ara verdi.

BÜYÜKANIT HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMASI TALEBİ KABUL EDİLDİ
Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, müdahil avukatlarının, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Genelkurmay Plan ve Harekat Daire Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu, Hakkari İl Jandarma Komutanı Albay Erhan Kubat hakkında suç duyurusunda bulunulması talebini kabul etti. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının ‘görevsizlik’ ve sanıkların tutukluk hallerinin kaldırılması taleplerini reddetti ve duruşmayı 18 Ekim 2011 tarihine erteledi.
    Duruşmanın ardından, gazetecilere açıklama yapan Van eski Baro Başkanı Ayhan Çabuk, mahkemenin uyuşmazlık mahkemesinin verdiği kararın ardından yargılamaya devam etme kararı aldığını belirterek, “Ayrıca, sanıkların amirleri olan Kara Kuvvetleri Komutanı Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt , Genelkurmay Plan ve Harekat Daire Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu, Hakkari İl Jardarma Komutanı Albay Erhan Kubat hakkında soruşturma talebini savcılığa iletti. Savcılık, bu aşamadan sonra adı geçenler hakkında soruşturma açacak.“ diye konuştu.