Girişimci İşadamları Vakfı ( GİV)  Genel sekreteri Bahri  Gürbüz' ün  Organize  ettiği 1 Aralık 2014 Tarihinde Başvuru Süreci sona eren kanunla ilgili bilgi ve tecrübe aktarımı yapan Mustafa ESEN İstanbul Vergi Dairesi Başkanı   önemligörüşmelerde bulunuldu.

TORBA YASA ile çıkan Maliye Bakanlığının "6552 SAYILI KANUN KAPSAMINDA VERGİ BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI" (Kapsam, süre, vade ve diğer hususlar) hakkında bilgi vererek görüş alışverişinde bulunuldu.

Mustafa  Esen yaptığı  açıklamada:Torba yasasıyla ilgili bilgi verdi.  Vergi borçlarını ödeme kaydı ile ilgili yapılandırma ve taksitlendirme ile ilgili ödeme hakkında  bilgi verdi. Katma değer vergisinin Nisan ayının 30'una  akdar  ödenmesi  gerekiyor Gecikme  zamları usulsüzlük  cezaları ,idari para cezaları, askerlikş trafik,Kara yolları ile ilgili para cezaları ,Eclimisiller öğrenim kredileri, haksız yere  alınan destekler, vergidairesi alacakları kapsamına  giriyor.

Birde  Vergi dairesi  alacakları kapsamına  girmeyen  mali alacaklar  vardır.Ödenmeyen  alacaklar bu kapsama  giriyor.  Vergi borcu kesinleşmemişse  bu yasadan yararlanıyorsunuz.

Borçları yapılandırırkrn gecikme  zamlarını siliyoruz. Yapılandırma  zammını  Üfe  zammı olarak hesaplıyoruz.2007 den önceki 50 yi aşmayan cezaları  siliniyor. Bunun  için başvurular internetten yapılıyor.vergi dairelerine  şahsen başvurulabilir.Posta ile  gönderilebilir. Son  başvuru tarihi 30 Aralık 2014 tarihidir. taksitli  ödemer 6 taksitte  ödenir. Cari dönem borçları süresinde  ödenmesi gerekiyor.

Hacizler borç bitinceye kadar devam eder. Borçların tamamı ödenmeden haciz kalkmaz. Araç muayenesinde gecikme zammı %5 iken düzenleme ile %1' e indirilmiştir. 

Ülkemizde %65 dolaylı vergi %35 dolaysız vergi toplanıyor. Firmalar büyümek istiyorsa kayıt içi olmalıdır, kayıt dışı çalışırsa her zaman risk altında olur.

Mustaf Esen :1976 yılında Konya/Ilgın'da doğdu. 1993 yılında Seydişehir Lisesi'nden, 1998 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu. 2001 yılında Maliye Müfettiş Yardımcısı olarak göreve başladı.

2005 yılında Maliye Müfettişliğine, 2012 yılında Vergi başmüfettişliğine atandı. 2009-2011 arasında ABD de Finansal Ekonomi Dalında yüksek lisansa yaptı. 2012 yılında İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdür oldu. Halen İstanbul Vergi Dairesi Başkan Vekili olarak görev yapmaktadır. İngilizce bilmekte olup, evli ve iki çocuk babasıdır