Zonguldak'ın Ereğli-Alaplı kara yolunda Göktepealtı mevkiindeki kavşakta meydana gelen kazalar, 'kavşak yanlış yapıldı' şüphesini gündeme getirdi. Şehir Plancısı Kamuran Ayyıldız, duble yol çalışmaları nedeniyle Göktepe altına yapılan kavşağın tehlikeli olduğunu, kavşağın küçültülmesi gerektiğini söyledi.

Ereğli ve Alaplı ilçeleri arasında devam eden duble yol çalışması kazalara adeta davetiye çıkartıyor. Vatandaşlar karşıdan karşıya geçişlerde tehlike yaşarken, plajlara giden vatandaşlar da araçlarını park etmekte sorun yaşıyor. Sık sık kazaların meydana geldiği yolda kavşakların geniş yapılması görüş mesafesini düşürüyor. Göktepe altı olarak bilinen bölgede yapılan kavşağın geniş olması sürücüleri zora sokuyor. Kavşaktan dönüş yapan birçok sürücü direksiyon hakimiyetini kaybediyor. Son kazada kavşağa hızlı giren sürücü direksiyon hakimiyetini kaybederek akaryakıt istasyonuna girmiş, sürücü hafif yaralanmıştı.

Şehir Plancısı Kamuran Ayyıldız, burada yapılan kavşağın geniş yapılması nedeniyle sürücülerin zor durumda kaldığını iddia etti. Göktepe altında yapılan kavşağın küçültülmesi gerektiğini savunan Ayyıldız, duble yolda emniyet şeridi eksikliğinin de giderilmesi gerektiğini belirtti. Ayyıldız şunları söyledi: “Kavşaklarla ilgili olarak ilk önce ülkedeki durumu bir irdelemek gerekiyor. Karayolu taşımacılığı özellikle bizim ülkemizde çok yoğun olarak yapılıyor. Ülkemizdeki istatistiklere baktığımızda kavşaklarda meydana gelen kazaların oranı yüzde 40 olarak karşımıza çıkıyor. Bu oran Avrupa’da ise yüzde 10 olarak biliniyor. Göktepe kavşağı ile ilgili olarak yaklaşık 2 yıl önce de bir çalışma yapmıştık. Orada yaşayan köylülerin serzenişi ve şikayetleri olmuştu. Bunun üzerine bir çalışma ve deklarasyon yayınlamıştık. Burada bir tarafta benzin istasyonu diğer tarafta da kantarın olması nedeniyle ortada refüj olmaması büyük sorun yaratıyordu. Daha sonra ortaya refüj yapıldı, ama göbeğin çok geniş yapıldığını düşünüyorum."

KAVŞAK YAPILIRKEN YOLUN YOĞUNLUĞU DA DÜŞÜNÜLMELİYDİ
Kavşak yapılırken yolun yoğunluğu, oradan geçen yolcuların ihtiyaçları ve kapasitenin göz önünde bulundurulmadığını ileri süren Ayyıldız, önerilerini ise şöyle dile getirdi: "Orası zaten keskin bir viraj. Göbek yapıldıktan sonra da iyice keskinleşmiş. Alaplı’dan Ereğli’ye gelirken o kavşak ciddi engel teşkil ediyor. Orada bir kere görüş açısı daralıyor. Yol ciddi biçimde daire çiziyor. O dairenin içine girdiğinizde yolun genişliğini tahmin edemiyorsunuz. Biraz da hızlı girdiyseniz kavşağa, o zaman kaza da kaçınılmaz oluyor. Bu kavşak ile ilgili olarak daha önce de ölümcül kazaların yaşanabileceğini defalarca belirttik. Ama ne yazık ki Karayolları yetkililerine sesimizi duyuramadık. Acilen oradaki virajın yumuşatılıp kavşağın küçültülmesi gerekiyor diye düşünüyorum.”

Kavşakların kullanılma, yoğunluk ve gerekli tedbirlerin de alınması sonrasında yapılması gerektiğinin altını çizen Ayyıldız, kavşak kazalarının Türkiye’de ölümcül kazalara neden olduğunu yineledi. 2009 yılında Göktepe köyünde yaşayan kadınlar, kavşağın büyük olması ve kendileri için otobüs durağı yapılmamasına tepki göstermek için kavşak içine mısır, pancar ekmişti.