Universal Hastaneler Grubu Organ Nakli ekibi, Türkiye’deki diyaliz merkezlerini dolaşarak hastaları organ nakli konusunda bilgilendiriyor. Universal Çamlıca Hastanesi Genel Cerrahi ve Böbrek Nakli Uzmanları Prof. Dr. Alp Gürkan ve Op. Dr. Can Varılsüha’nın aralarında bulunduğu ekip son olarak Karabük ve çevresindeki diyaliz merkezlerini ziyaret etti.
    Ülke genelinde 60 bin civarında böbrek yetmezliği yaşayan hasta olduğunu belirten Prof. Dr. Alp Gürkan, uluslararası standartlara göre bu hastaların yaklaşık üçte birinin nakle uygun olduğunu söyledi. Gürkan, “Bu hastalar ya haftada 3 kez hemodiyaliz olmakta ya da her gün periton diyalizi olmakta. Ayrıca maalesef su ve yemek yemede ciddi kısıtlamaları oluyor, çalışma, sosyal yaşam, evlilik ve cinsel yaşam sorunları ile de karşılaşıyorlar. Böbrek nakli sonrası ise hastalar diledikleri kadar su ve yemek yiyebildikleri gibi, iş hayatına, evlilik yaşamına devam edebilirler, seyahat etme özgürlüğü kazanabilirler. Çocuk sahibi olabilirler. Bunlar dışında böbrek nakli diyalize göre 2.5 kat daha uzun ömür sağlar." dedi.
    Böbrek nakli olan Ayşe Kır ile Mehmet Emin Uğur rahatsızlıkları hakkında ve böbrek nakli olduktan sonraki durumları hakkında bilgi vererek, "Sanki yeniden doğduk. Lütfen bu konuda duyarlı olalım.” dediler.