Kalın bağırsak (kolon) kanserlerinin, mide bağırsak sisteminin en sık görülen kanserleri olduğunu belirten uzmanlar, her 18 kişiden birinin bu hastalığa yakalandığını belirtti. Uzmanlar, kanserden korunmak ve erken teşhise dikkat edilmesi uyarısında bulundu.
    Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nejat Gülgör, bağırsak kanserlerinin esas nedeninin bilinmediğini ifade etti. Kalın barsak kanserinin sanayileşmiş ülkelerde daha sık görüldüğüne dikkat çeken Dr. Gülgör, şu bilgileri verdi: "Yağlı, yüksek kalorili ve posa içermeyen gıdalarla beslenme risk olarak kabul edilmektedir. Kesin olarak kanıtlanmamakla birlikte lifli gıdaların tüketilmesi bağırsaktaki zehirli maddeleri seyreltmek ve kolon kanserinden korunmak açısından önemli olduğu kabul edilmektedir. Ayrıca, brokoli gibi sebzelerde olan ve kanserojen etkenleri yok eden bazı maddelerin koruyucu olduğu ileri sürülmektedir."
    Kalsiyumun, kalın bağırsak kanserinden korunmada faydası olduğunu belirten çalışmalar olması nedeniyle, kalsiyum bakımından zengin süt, yoğurt gibi gıdaların tüketilmesinin faydalı olabileceğini belirten Doruk Tıp Merkezi doktoru Gülgör, ayrıca tartışmalı olmakla birlikte A, C, E vitaminlerinin ve çinkonun kansere karşı koruyucu olabileceğinin öne sürüldüğünü belirtti. Gülgör, "Yine kesin olmamakla birlikte aspirin ve benzeri bazı ilaçların kanser ve kansere neden olan poliplerden korunmak için faydalı olabileceği iddia edilmektedir. Düzenli spor yapılmasının da kansere karşı koruyucu olabileceği ileri sürülmektedir." dedi.
    'Alkol ve sigara'nın da polip ve kanser gelişimini artırdığına ait çalışmalar bulunduğunu aktaran Gülgör, bazı çalışmalarda “demir” ilacı alan kişilerin beraberinde “alkol” almasının kanser artışına yol açabileceğini söyledi. Akrabalarında kolon kanseri bulunan kişilerin bu kansere yakalanma risklerinin, diğer kişilere göre 2 ile 4 kat fazla olduğunu kaydeden Gülgör, bu nedenle, akrabalarında bağırsak kanseri olanların çok daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
    Kolon kanserlerinin, genellikle bağırsakta oluşan poliplerin sebep olması nedeniyle, bu poliplerin kansere dönüşmeden önce tespit edilebilmesi ve çıkarılmasının önemine değinen Gülgör, "Bu nedenle hiçbir şikayet olmasa bile 50 yaşından sonra mutlaka bağırsak taramalarının yapılması, bunun için de her yıl “dışkıda gizli kan” taraması 5 yılda bir “kolonoskopi” ile inceleme önerilmektedir." diye konuştu.
    Daha önce, kalın bağırsakta polip saptanan kişilerin 1-3 yılda bir kolonoskopi ile takiplerinin yapılması ve bu şekilde başarılı tarama programları ile kolon kanseri riskini yüzde 75-90 kadar azalttığının gösterildiğini sözlerine ekledi.