İstanbul ile Kahire arasında 'Kardeş Şehir' protokolü imzalandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen törende konuşan Kadir Topbaş, Kahire ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi.
Saraçhane'deki merkez binada düzenlenen protokol imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Kahire Valisi Abdel Kawi Khalifa katıldı.
İmza töreni öncesi konuşma yapan Topbaş, Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerin eskiden beri var olduğunu belirtti. Mısır halkının yeni bir yönetim anlayışı inşa etmek istediğine değinen Topbaş, “İnsanoğlu yeryüzünde var olduğu andan bugün birçok yönetim şekli ile yönetildi. Zaman değiştikçe yönetim şekilleri de değişti. Mısır halkı da gelişen dünya şartlarında yeni yönetim anlayışının olmasını arzu ediyor. Bu sürecin Mısır halkına hayırlı olmasını, sıkıntılarını geride bırakmasını arzu ediyoruz. Umarız Mısır’da tüm dünyaya örnek olacak bir sonuca ulaşılır.” diye konuştu.
Dünyada artık şehirlerin ve şehirlinin ön planda olduğunu ifade eden Topbaş, şehir yöneticilerine önemli sorumluluklar düştüğünü söyledi. Dünya nüfusunun giderek şehirleştiğine dikkat çeken Topbaş “Bizler de iki dost ve kardeş şehir olarak var olan ilişkilerimizi daha da geliştirmek için kardeşlik protokol imzalıyoruz. Başarılarımızı, bilgi ve deneyimlerimizi paylaşacağız. Müşterek çalışmalarla iki ülke arasındaki ilişkiyi geliştirecek. Mısır ile her türlü iş birliğine hazırız.” şeklinde konuştu.
Kahire Valisi Abdel Kawi Khalifa ise, “Mevcut kardeş şehir ilişkilerimizi çok daha ileriye götürmek istiyoruz. İstanbul’un tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz. Kardeş şehir anlaşmasıyla kültür, spor, katı atık arıtması, ulaşım gibi birçok alanda bilgi paylaşımı yapacağız. Şahsen benim dedem ve ninem de Türk asıllı. İstanbul ile Kahire arasında köklü bir tarih var. Bu protokol anlaşması ile işbirliğinin artmasını arzuluyoruz. İki şehrin nüfusu ve sorunları hemen hemen aynı. Farklı alanlarda tecrübelerimiz var. Karşılıklı olarak bu tecrübeleri birbirimize aktaracağız. İki şehir arasındaki işbirlikleri birçok sorunun üzerinden gelmeye yardımcı olacaktır.” şeklinde konuştu.