İzmir Büyükşehir Belediyesi Grand Plaza A.Ş. Kent Ekmek Fabrikası tarafından üretilen glutensiz ekmekler, talep doğrultusunda Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. Yaklaşık bir yıl süren çalışmalar sonucunda 2010'da glutensiz ekmek üretimine başlayan Kent Ekmek, Ege Bölgesi ile Kayseri’den Diyarbakır’a kadar birçok şehre ulaştırıyor. Pazartesi ve perşembe günleri çıkarılan glutensiz ekmekler, hemen kargoya verilerek Türkiye genelinde 105 noktaya gönderiliyor. Kent Ekmek Fabrikası tarafından glutensiz ekmek gönderilen yerler şunlar: Antalya, Adana, Ankara, Aydın, Afyonkarahisar, Balıkesir, Bingöl, Bitlis, Çanakkale, Diyarbakır, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Elazığ, Gaziantep, Isparta, İstanbul, Kars, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kocaeli, Kırıkkale, Manisa, Mardin, Malatya, Mersin, Muğla, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Tekirdağ, Uşak ve Yozgat. Bunlar arasında en fazla talep, 13 noktayla Antalya’ya ait. Onu Eskişehir, Denizli, Manisa, Kayseri, Gaziantep, Adana ve Ankara izliyor. İzmir içinde ise 60’a yakın Kent Ekmek satış büfesi ve EDAK Ecza Kooperatifi üyesi eczanelerde sipariş üzerine satılıyor.

İTHALİ 13 LİRA OLAN GLUTENSİZ EKMEK, 75 KURUŞA SATILIYOR
Gluten alerjisi sebebiyle buğday, arpa, çavdar ve yulaflı ekmek yiyemeyen çölyak ömür boyu diyet yapmak zorunda olan fenilketonüri hastaları için üretilen glutensiz tıbbi ekmekler, 450 gr. ağırlığında ve 75 kuruş. Yurtdışından getirilen 400 gr. glutensiz ekmeklerse halen piyasada 13 liradan satılıyor. Fabrikada glutensiz ekmeklerin üretimine başlanmadan önce Çölyakla Yaşam Derneği, Fenilketonüri Hastaları Derneği, Ege Üniversitesi (EÜ) Beslenme Bilim Dalı öğretim üyeleri ve diyetisyenlerle kapsamlı çalışmalar sonucunda deneme üretimleri yapıldı. Bu ekmekler EÜ laboratuvarlarında tahlil edildikten sonra asıl üretime geçildi.

ÇÖLYAK
Çölyak, glutein proteinine karşı vücudun geliştirdiği tepkiden dolayı oluşan bir hastalık. Glutein proteini arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunur. Çölyak da bunların alınmasıyla gelişir. İnce bağırsaklarda ortaya çıkan hastalık sebebiyle bağırsak duvarları düzleşir ve besin emilimini tam olarak yapamaz.