Kadifekale heyelan bölgesini çarpık yapılaşmadan arındırmak için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, hızlı çalışma temposuyla sona yaklaşıyor. Heyelan tehlikesi altındaki bölgeyi boşaltarak rekreasyon alanı olarak düzenlemeye başlayan belediye, kamulaştırmada uzlaşma sağlanan binalardan bin 600.’nün yıkımını da tamamladı. Proje kapsamında toplam bin 968 konut yıkılacak, geriye kalan 368'i için de çalışmalar devam ediyor.
Toplam 420 bin metrekarelik alana sahip olan Kadifekale heyelan bölgesindeki binalar etap etap yıkılıyor. Bakanlar Kurulu’nun 1977 yılında “Afete Maruz Bölge” ilan ettiği İmariye, 19 Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1. Kadriye, Altay ve Kadifekale mahallelerindeki toplam bin 968 konut için 20 Temmuz 2006’da kamulaştırma kararı alınmış ve 2007 Eylül ayında yıkımlara başlanmıştı. Bugüne kadar bin 754’ünün kamulaştırması tamamlandı, 214 binanın ise bedel tespitiyle ilgili yargı süreci devam ediyor.
Büyükşehir Belediyesi, diğer yandan da yıkım alanlarında yeşillendirme çalışmaları yapıyor. İlkbaharda sedir, sığla, erguvan, fıstık çamı, ligustrum, süs eriği, süs kirazı, süs elması, leylandi, ağaç hatmi, defne ve güney feneri türlerinden toplam bin 35 ağaç dikilmişti. Yaz mevsiminin dikim için uygun olmaması sebebiyle bitkilendirme yapılacak yerlerde sonbahara hazırlık çalışmaları devam ediyor. Molozların kaldırıldığı alanlarda zemin temizlenerek dikime hazır hale getiriliyor.