Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Doktoru Halit Acet, kadınlar üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarda stres ve diyabetin birlikte görüldüğü kişilerde kalp hastalıklarına yakalanma riskinin daha fazla olduğunu söyledi.
Bu durumdaki kadınların 3 kat kalp hastalıklarına yakalanma riskinin bulunduğuna dikkat çeken Acet, kalp hastalıkları nedeniyle ölüm riskinin 2 kat arttığına işaret etti. Halk arasında 'şeker hastalığı' olarak bilinen diyabetin kalp hastalıklarına zemin hazırladığını ifade eden Acet, "Sıklıkla diyabet hastalarının kolesterol seviyeleri de yüksek olduğundan, bu kişilerde kalp damar hastalığı riski de ortaya çıkabilmektedir." dedi.
Diyabet hastalığıyla birlikte kan basıncının arttığını belirten Acet, böbrek fonksiyonlarının azaldığını söyledi. Erken dönemde damar sertliğine de neden olabileceğine işaret eden Acet, depresyonun kalp damarlarının sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Depresyonun tetiklediği aşırı alkol ve sigara kullanımıyla birlikte tehlikenin daha da büyüdüğünü kaydeden Acet, "Ayrıca insülin salgılanmasındaki azalma, insülin direncindeki artış, artan multivitamin ve östrojen hormonu kullanımının damar sertliğine yol açtığı düşünülmektedir." şeklinde konuştu.

"DÜZENLİ KONTROLLERLE RİSK EN AZA İNDİRİLEBİLİR"
Depresyon ve diyabet riski olan kişilerde kalp hastalıklarına karşı bir dizi önlemler alınması gerektiğine vurgu yapan Acet, kan şekeri ve kolesterol kontrollerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğin dile getirdi.
Tansiyon ölçümlerini düzenli olarak yaptırması tavsiyesinde bulunan Acet, stresi azalmak için hobi ve aktivitelere zaman ayırılması gerektiğini belirtti. Acet, depresyona giren kişilerin hayata olan ilgilerinin azalması halinde uzmana başvurulması gerektiğine işaret etti.