Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA)’nın desteğiyle Afrika ülkesi Kamerun’da sağlık taraması ve tedavi hizmeti veren Ege Sağlık Gönüllüleri Derneği (EGESADER) üyesi doktorlar, çalışmalarına yoğun bir tempoda devam ediyor. Başşehir Yaounde’de, standart muayenenin 5 dolar olduğu Central Hospital'da Türk doktorların ücretsiz sağlık taraması, yerli halk tarafından büyük ilgi görüyor.
Bu yıl üçüncü defa gittikleri Kamerun’da beklediklerinden de fazla ilgiyle karşılaştıklarını belirten EGESADER Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Sözcüsü Dr. Kemal Özekin, geleceklerinin haftalar öncesinde afişlerle halka duyurulduğunu söyledi. Standart muayene ücretinin 5 dolar olduğu Central Hospital’da kendilerinin ücretsiz muayenesi ve ilaç yardımının büyük ilgi gördüğünü ifade eden Dr. Özekin, “Önce hastanede çalışan personel ve yakınları, beyaz doktora muayene olmanın sevincini yaşıyor. Yetişmiş uzman sayıları çok yetersiz olduğundan, Türk beyaz doktora muayene olmak çok ayrıcalıklı burada.” dedi. Kamerun’da Türklere karşı olumlu bir bakış oluştuğunu ifade eden Özekin, bunu oradaki Türk okullarında görev yapan öğretmenlerin de dile getirdiğini aktardı: “Çalışmalarımızın, Kamerun ile Türkiye arasındaki ilişkilerin kuvvetlenmesini sağlayacağı düşüncesindeyiz. Artık Kamerun halkı Türkleri tanıyor ve seviyor.”
Gönüllü kafilesindeki 19 kişiden dokuzu, Kamerun’un kuzeyinde Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu Ngaundere şehrinde çalışacak. Şartların daha kötü olduğu, ulaşımın sadece trenle sağlanabildiği bölgeye gidecek ekibin, 16 saatlik yolculuğunun ardında zorlu bir maratona başlayacağı belirtiliyor. Ekipte iki göz, bir kadın hastalıkları ve doğum, bir üroloji, bir çocuk hastalıkları ve bir acil servis uzmanı, iki diş hekimi ve bir diş teknisyeni bulunuyor.
Gönüllü doktorlar, Türkiye'nin Kamerun Büyükelçisi Atılay Ersan’ı da ziyaret etti. Türk girişimci işadamlarına ve Türk okullarına gerekli bütün desteği verdiklerini belirten Büyükelçi Ersan, EGESADER’in çalışmalarından da övgüyle söz etti: “Kamerun’da insanlara yardım, kalıcı bir sağlık tesisi kurulmasıyla daha profesyonel hale gelir. Bunun için gerekli çalışmalara elimden gelen desteği vereceğim. Bu sayede buradaki muhtaç insanlara daha yararlı olunabilir.”