Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün '2011 Yılı Keklik, Sülün Üretim Ve Doğaya Yerleştirme Eylem Planı' kapsamında bin adet kınalı keklik doğaya bırakıldı.
Çevre ve Orman Karaman İl Müdürlüğü tarafından Ayrancı ilçesi Kiraz Dağı mevkiinde düzenlenen programa Vali Vekili Yılmaz Şimşek, Çevre ve Orman İl Müdürü Ahmet Duran, Ayrancı Avcılar Derneği yetkilileri ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü çalışanları katıldı. Vali Vekili Yılmaz Şimşek, kekliklerin doğaya bırakılacağı Kiraz dağı Mevkiinde yaptığı konuşmada amaçlarını 'Doğada giderek azalan keklik popülasyonun sayısını artırmak ve yaban hayatını tekrar canlandırmak, insanlarımızı, kamuoyunu, köylülerimizi ve özellikle de avcılarımızı bilinçlendirerek, avlanırken bilinçli av yapmalarını sağlamak. Sürdürebilir bir av hayatı sağlayarak kendi neslini değil bundan sonraki nesilleri, çocukları da düşünen bir avlanma bilincini vatandaşlarımıza ve avcılarımıza yerleştirmektir. Bu nedenle bugün burada gerçekleştirdiğimiz faaliyeti önemsiyorum. Bu etkinlik sadece Çevre ve Orman Müdürlüğümüzün ucundan tuttuğu bir iş değil aynı zamanda avcılarımızın, köylülerimizin ve diğer güvenlik güçlerimizin de işin içinde olduğu bir faaliyettir." şeklinde açıkladı.
Çevre ve Orman Karaman İl Müdürü Ahmet Duran da konuşmasında “Doğaya keklik salmamızın amacı nesillerin tükenmekte olan kekliklerin sayısını artırarak, sürdürülebilir yaban hayatının biyo çeşitliğinin devamını sağlamak, gelecek nesillerimizin keklikleri bir fotoğraf karesinde bir televizyon ekranında görmekten yada bir radyodan sesini sanal olarak duymaktan ziyade, keklikleri gözle görebilecekleri ve hissedebilecekleri ortamları oluşturmak adına böyle bir çalışma yaptık.” dedi.Duran, bu faaliyetin doğadaki keklik sayılarının artmasına katkı sağlayacağını belirterek, Kiraz Dağı ve Çat bölgesinin yasak bölge ilan edildiğini ve 3 yıl süreyle bu bölgelerde keklik avının yasak olduğunu sözlerine ekledi.
Yapılan konuşmaların ardından 5 yüz adet Kınalı Keklik Kiraz Dağı mevkiinde doğaya salıverildi. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri Kiraz Dağı mevkiinde kekliklerin doğaya salıverilmesinden sonra Çat köyü mevkiine geçerek burada da 5 yüz adet Kınalı kekliği doğaya bıraktı. Doğaya bırakılan bu kekliklerin korunması amacıyla İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Ayrancı Avcılar Derneği, Üçharman köyü ve Çat Köyü muhtarlıkları ile iş birliği sonucunda yürütülen bu çalışma ile doğada azalan ve nesli tükenme noktasına gelmiş kekliklerin tekrar doğaya kazandırılması ve popülasyonlarının arttırılarak çoğalmalarının sağlanması hedefleniyor. Keklik popülasyonunun artmasıyla birlikte tarım zararlıları ile de doğal mücadele sağlanmış olacak.