Cumhuriyet Halk Partasi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Rehabilitasyon Merkezi'ndeki gazileri ziyaretinin ardından yaptığı basın açıklamasında Ergenekon sürecine olumsuz eliştirilerde bulundu. Kılıçdaroğlu 2. Ergenekon davasının tutuklu sanıkları arasında yer alan CHP milletvekili Mehmet Haberal'ın hastaneye kaldırılmasıyla ilgili olarak Ergenekon yargılamalarının, ortaçağ düzeninin getirdiği bir yargılamaya benzetti.
    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Rehabilitasyon Merkezindeki gazileri ziyaret etti. CHP Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Toprak ve Umut Oran, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil, İstanbul milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Erkut Erdoğdu ile İstanbul İl Başkanı Bahri Şahin de ziyaret sırasında Kılıçdaroğlu'nun beraberinde yer aldı. Hastane çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, hastalara acil şifalar dilediklerini söyledi. Hastaların tedavilerinden memnun olduklarını belirten Kılıçdaroğlu, sivil hastaları da ziyaret ettiklerini söyledi.
    Bazı basın yayın organlarında, önümüzdeki günlerde MYK yapılacağı ve Süheyl Batum'un da yeni MYK'da yer almayacağına yönelik haberler çıktığının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, kendi bilgisi olmadığını, yazanların da tahminlerini yazdıklarını, ortada henüz bir karar olmadığını açıkladı. Çok büyük değişiklikler olacağı şeklindeki söylentilerin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, çok büyük olmadığını ancak değişiklikler olacağı bilgisini verdi.
    Kılıçdaroğlu, Ergenekon davasının tutuklu sanığı, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın hastaneye kaldırıldığının hatırlatılması üzerine Ergenekon süreci hakkında olumsuz eleştirilerde bulundu. Haberal'ın hastaneye kaldırılmayı istemediğini belirten Kılıçdaroğlu, Demek ki koşullar zorladığı için hastaneye kaldırıldı. Daha önce zaten bir sağlık sorunu vardı. Kendisine rapor veren hekimler hakkında soruşturma açıldı, gözaltına alındılar." dedi. Ergenekon yargılamalarını normal bir yargılama olarak görmemek gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Orta Çağ düzeninin getirdiği bir yargılama sistemi var. O yargılama sistemi içinde adalet de insan haklarına saygı da beklememek gerekiyor." ifadesini kullandı.
    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ni işaret ederek bu mahkemeyi aşama aşama kamuoyuna teşhir edeceklerini açıklayan Kılıçdaroğlu, "Oradaki bütün hukuksuzlukları sadece Türkiye'ye değil bütün dünyaya anlatacağız. 21. yüzyılın Türkiye'sinde Orta Çağ anlayışıyla yargılama yapılamaz. 21. yüzyılın Türkiye'sinde düşüncelerini önceden açıklayıp, sanıkları suçlu eden yargıçlarla bu dava gitmez. Onun için bunu bütün dünyaya anlatmak durumundayız. Bu ülkenin bütün yurtseverlerinin, bütün demokratlarının insan hakları ihlallerini bütün dünyaya anlatması gerekiyor. Bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor." diye konuştu. Kılıçdaroğlu, "iddianamelerin hazırlanması, gizli tanıkların durumu, dönüp yeniden sağlıklı bir sorgulama yapmamızı gerektiriyor. dedi.
    Kılıçdaroğlu, Somali'ye gidip gitmeyeceğine ilişkin bir soruya da yaptıkları temaslarda Somali'de güvenlik açısından bazı sorunlar olduğunun kendilerine söylendiğini aktardı. Daha sonra görüştükleri Kızılay yetkililerinin, var olan güvenlik sorununu aşabileceklerini söylediklerini de aktaran Kılıçdaroğlu, görüşmelerin halen devam ettiğini, sorunun aşılması halinde Somali'ye gitmek istediğini söyledi. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan ile birlikte gitme konusunda ise öyle birşey olacağını sanmadığını söyledi. Yapılan yardımın bir partinin yardımı şekline dönüştürüldüğünü belirten Kılıçdaroğlu, "AKP'nin bağış kampanyasına dönüştürüldü. Bizi rahatsız eden bu durum devam ettiği sürece böyle bir teklifin de geleceğini düşünmüyorum. Böyle bir öneriye sıcak bakmanın da doğru olmadığı kanısındayım." şeklinde konuştu.