Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Yukarıkaşıkara beldesinde faaliyet gösteren kömür işletmesinin çevresinde oluşan heyelan sebebiyle toprak zemin kaydı.
Beldede 24 yıldır faaliyet gösteren NGS şirketine bağlı kömür işletmesinin yakınında bulunan Harman mahallesinde zemin toprağın kaymasıyla derin çatlaklar oluştu. Son yağmurların da etkisiyle giderek büyüyen çatlaklar, iki evi oturulamaz hale getirdi.
    Yıkılan evlerden birinin, şirket tarafından kömür çıkartmak için ağustos ayında satın alındığı, ancak diğer evlerin anlaşılamadığı için alınamadığı belirtildi. Halen içinde oturdukları evin her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını belirten Hasan Ali Kara, "Evde bu şartlarda kalmamız imkansız, yağan yağmurlardan sonra zemin toprak her geçen gün artarak açılıyor. Evlerden biri de 3 gün önce tamamen yıkıldı. Geceleri korkudan uyuyamıyoruz, köyde kiralık ev yok, tanıdıklarımıza gitsek evde eşyalarımızı, hayvanlarımızı nereye koyacağız? Bu şartlarda gidecek bir yerimiz yok, ne yapacağımızı bilmiyoruz." diye konuştu.
    Yukarıkaşıkara Belediye Başkanı Mustafa Bıçakcı, son yağışların da etkisiyle çatlakların giderek büyüdüğünü, 2 evin çöktüğünü, 2'sinin de risk altında olduğunu ifade etti. Yarıkların büyük bir alanda meydana geldiğine dikkat çeken Başkan Bıçakçı, şunları söyledi: "Dağdan gelen su şebekesinin biri patlattı, ana hat risk altında. Yoldaki büyük çatlaklardan su hattı görülebiliyor ve borular gerilmiş durumda, eğer patlarsa belde susuz kalacak. Ayrıca, çatlakların arasına giren sular daha çok kayma oluşturacaktır. Bu yol, orman bölgesinin yolu, yangın çıkması durumunda ormana da müdahale edemeyiz."
    NGS Kömür İşletmesi yetkilileri ise çalışma sahalarına girmediği halde, riskli evlerde oturan vatandaşların mağduriyetini gidermek istediklerini, ancak kendilerine yardımcı olunmadığını bildirdi. Mağdur olduklarını belirten vatandaşlara yeni ev yapma tekilifinde bulunduklarını, ancak bunun kabul edilmediğini belirten şirket yetkilileri, evleri satın almak istediklerinde uçuk rakamların istendiğini ifade etti.
    Isparta İl Afet Acil Durum (AFAD) yetkililerinin incelemeler yaptığı beldede gerekli çalışmaların yapıldığı, bölgedeki hasarlı evleri tespit ederek ilçe kaymakamı ve valilikle görüşerek durum hakkında bir çözüme gidileceği bildirildi.