Konya İl Genel Meclisi, şiddete uğrayan kadınlar için 110, 155 ve 112 gibi acil bir yardım hattı kurulmasını istedi. İl Genel Meclisi Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu da son günlerde Konya’da yaşanan kadına yönelik şiddet olaylarını kınadı.

Türkiye’de her gün farklı bir ilde yaşanan kadına şiddet olaylarıyla ilgili devlet ciddi adımlar atmaya devam ediyor. Bir yandan Cumhurbaşkanlığı diğer yandan da hükümet kadına şiddetin önüne geçmek için harekete geçti. Konya İl Genel Meclisi’nden de kadına yönelik şiddetle ilgili ilginç bir çıkış geldi. Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, acil olaylarda kullanılan 112, 155 ve 110 gibi numaralara bir yenisinin daha eklenmesini istedi. Bu hatta şiddet gören kadınların ihbarda bulunabileceği belirtildi.

Ayrıca komisyon, son günlerde Konya’da kadına şiddet olaylarını kınayan bir açıklama yaptı. İl Genel Meclisi Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Safinaz İğneli, insanların dövülerek terbiye edilemeyeceğine dikkat çekti. İğneli, boşanma ve konuşarak anlaşma gibi medeni yollar varken, erkeğin şiddete başvurmasının barbarlık olduğunu vurguladı. Boşanma ile sonuçlanan evliliklerde kadına uygulanan şiddet ya da ölüm tehditlerinin son yıllarda artmasının erkeğin acizliğinden kaynaklandığına işaret eden İğneli, bunun önlenmesi için acil çözüm üretilmesi gerektiğini bildirdi. Başkan İğneli, şöyle konuştu: “Allah, güçsüz birine el kaldıranı lanetliyor. Şiddeti, özellikle kadına yönelik şiddeti ancak aciz insanlar yapabilir. Şiddet aile içinde olmaması gereken bir şey. Konya’da son 15 gün içinde iki kadının şiddet görmesi ve bir tanesinin öldürülmesi, bizi son derece üzmüştür. Eşi tarafından av tüfeğiyle öldürülen ve sevgilisi tarafından 4 gün boyunca aç ve susuz bırakılıp şiddet gören kadınlar ülke gündemine oturdu. Daha önce doğu ve güneydoğu illerinde yaşanan töre ve namus cinayetlerinin diğer illerde artmasını tepkiyle karşılıyoruz. Böylesi bir şiddeti kabul edemeyiz.”

Kadına yönelik şiddeti ve son günlerde yaşanan ölüm olaylarını şu an tatilde olan ve eylül ayında açılacak Konya İl Genel Meclisi’nde de gündeme getireceğini ifade eden İğneli, şiddet gören bayanlar için sığınma evlerinin artırılmasını, kadınların acil ulaşabileceği acil telefon hatları kurulmasını istedi.