Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de ilk kez hayata geçirdiği 'Mor Şebeke' uygulaması ile arıtılmış suyu sulamada kullanarak, her yıl 550 bin metreküp temiz sudan tasarruf edecek.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye’de 6 ayrı su şebekesine sahip olan Konya’da, Atıksu Arıtma Tesisi’nden elde edilen arıtılmış sulardan yeşil alanların sulandığı 'Mor Şebeke’nin yaygınlaştırıldığını söyledi. Başkan Akyürek, 4 bin metre uzunluğa sahip olan şebekenin MEVKA Projesi kapsamında yapılacak yatırımla 18 bin metreye ulaşacağını kaydetti.

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, Konya Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtılan suyu sulamada kullanmak üzere Türkiye’de bir ilk olan Arıtılmış Atıksu Sulama Şebekesi (Mor Şebeke) uygulamasını yaygınlaştırıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’nın şehir suyu, sulama suyu, tatlı su, kirli su, yağmur suyu ve mor şebeke ile Türkiye’de 6 ayrı su şebekesine sahip tek şehir olduğunu belirtti. Tüm dünyada arıtılmış suların geri kazanımı ve yeniden kullanımının önemli hale geldiğini belirten Başkan Akyürek, hayata geçirdikleri Mor Şebeke uygulamasının 4 bin metre uzunluğa sahip olduğunu vurguladı.

HER YIL 550 BİN METREKÜP TEMİZ SU TASARRUF EDİLECEK
Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) destekli hazırlanan 1. etap projesi ile Mor Şebeke’nin toplamda 18 bin metreye ulaşacağını kaydeden Başkan Akyürek, yeşil alanların sulamasında kullanılacak arıtılmış su sayesinde sulamada kullanılan temiz sudan tasarruf sağlanacağını hatırlattı.
Şehrin toplam yeşil alan miktarının yüzde 6,4’ünün sulama ihtiyacının, içme suyu şebekesi ve kuyular yerine geri kazanılmış atık sudan karşılanacağını vurgulayan Başkan Akyürek, “Her yıl 7 aylık sulama sezonunda yaklaşık 550 bin metreküp temiz su korunmuş ve tasarruf edilmiş olacak. Ayrıca 355 bin 500 metrekarelik alanda modern sulama yöntemi olan damla sulama teknolojisine geçilecek.” dedi.

TARIM VE SULAMAYA 50 MİLYON METREKÜP SU
Konya Atıksu Arıtma Tesisleri’nin hizmete girmesiyle artık kanaldan tarımda ve sulamada kullanılabilecek 50 milyon metreküp su akmaya başladığını anımsatan Başkan Akyürek, Büyükşehir Belediyesi sınırlarındaki konutlar ve işyerlerinde kullanılan yıllık toplam su miktarının 70 milyon metreküp olduğu düşünüldüğünde bu rakamın büyüklüğünün ortaya çıktığını ifade etti.
Toplam 3 milyon 117 bin 700 metrekarelik yeşil alan sulamasının yapılması planlanan proje uygulamasında 10 bin metre şebeke inşaatının tamamlandığını kaydeden Başkan Akyürek, Mor Şebeke yaygınlaştırma çalışması kapsamında ileri filtrasyon ve dezenfeksiyon tesisi ile 2 adet depo inşaatı yapımının devam ettiğini, projenin ekim ayında tamamlanacağını söyledi.