Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, depremde etkilenen Van’ın konaklama altyapısını yeniden ayağa kaldırmak için Ekonomi Bakanlığı’na bir rapor sunduklarını bildirdi. Yatırımcıyı, o bölgeye daha çok çekmek niyetinde olduklarını belirten Özarslan, "Vangölü Havzası, kültür turizm geliştirme bölgesi. Onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.
    Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, EMITT’te Van standını ziyaret etti. Vali Yardımcısı Atay Uslu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüsamettin Öztürk, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Mirza Nadiroğlu tarafından karşılandı.
    Bakanlık bürokratlarıyla bir süre stantta oturan Özarslan, gazetecilere, Van depremi sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen turizm altyapı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Van’ın, Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli merkezlerden biri olduğunu belirten Özarslan, aynı zamanda İran’a komşu olan Van’ı batıya açılan kapı olarak gördüklerini söyledi.
    Özarslan, 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde Van’da meydana gelen depremlerden konaklama altyapısının da bundan etkilendiğini ifade ederek, “Deprem felaketinin ardından Van’ın turizmi bundan ister istemez etkilendi. Ama kısa zamanda bunun telafisi yapılacak. Van’ın kalkınmasında turizm önemli bir rol oynayacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak yakın komşumuz İran başta olmak üzere, bu coğrafyada batıya açılan kapı olarak görüyoruz. Bugünlerde Ekonomi Bakanlığı ile bir çalışma yürütüyoruz. Deprem sonrasında özellikle zarar gören tesisleri olmak üzere, altyapının yeniden kurulması için bazı düşünce ve planlarımızı ilgili mercilere aktardık. Van’ı, sadece Van olarak değil, Vangölü Havzası olarak düşünüyoruz. Bu bölgeyi ayrı bir gezi güzergahı görüyoruz. Müthiş bir turizm potansiyeli var. Yabancıların da her yıl ilgisini çekiyor.
    Vangölü Havzası, Doğu Anadolu Bölgesi’nin vazgeçilmez gezi rotası. Tabi öncelikle hava yolu ulaşımı olmak üzere, karayolu ve konaklama altyapısını daha da geliştirmek için bazı ek önlemlere ihtiyaç var. Bununla ilgili çalışma yapmak üzere Ekonomi Bakanlığımız bize yardımcı oluyor. Yatırımcıyı o bölgeye daha çok çekmek niyetindeyiz. Vangölü Havzası, kültür turizm geliştirme bölgesi. Onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

    “KONAKLAMA TESİSLERİ İÇİN EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ PAKET AÇIKLAYACAK”
    Bir gazetecinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın deprem sonrası ayırdığı bir bütçe var mı? Sorusuna karşılık Özarslan, şunları söyledi: “Bakanlık olarak değil de devlet olarak özellikle Ekonomi Bakanlığı marifetiyle çıkacak yeni teşvik tedbirlerinde, başta konaklama tesisleri olmak üzere hasar gören altyapının ayağa kaldırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili alınan tedbirler yakın zamanda açıklanacak. Çünkü konaklama tesisleri sadece turizm için değil, herkes için lazım. Konaklama tesisi olmadan bir şehirde ne tür turizmden ne de başka bir faaliyetten bahsedilemez. Bunun yanısıra, Van’ın diğer bir yönü de kongre turizmine açılmasıdır. Bununla ilgili 2 yıldır Van’da uluslararası bir turizm fuarı düzenliyoruz. Amacımız, bu bölgeyi uluslararası yatırımcıların, turizmcinin ilgisini çekmek. Bu fuarı düzenlemeye devam edeceğiz. Deprem dolayısıyla faaliyetlere ara verildi ama ben bunun planlı bir şekilde daha canlı devam edeceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.