İzmir Kent Konseyleri Birliği, şehiriçinde kalan kum ve taş ocağı işletmeleriyle çimento fabrikalarının yerleşim yerleri dışına taşınması için yerel yönetimlere tavsiye kararı aldı. Birlik, 10. toplantısını Bornova ilçesi Evka4’te yaptı. Aliağa, Bayraklı, Balçova, Bornova, Buca, Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka, Konak, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar ve Urla kent konseyleri başkanlarıyla genel sekreterlerinin katıldığı toplantının evsahipliğini ise Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır üstlendi.
İzmir Kent Konseyleri Birliği Genel Sekreteri Deniz Tolga İnci’nin yönettiği toplantının ana gündem maddelerini taş ve kum ocağı işletmeleriyle çimento fabrikalarının şehirdışına çıkarılması, Aliağa Termik Santralı ve EXPO 2020 adaylığı oluşturdu. Kum ve taş ocaklarıyla çimento fabrikalarının büyük bir çevre kirliliğine yol açtığı yönünde görüş açıklayan başkan ve temsilciler, çözüm için harekete geçilmesini istedi. Bunların şehirdışına taşınması konusunda yerel yönetimlere tavsiye kararı alındı. Taş ocakları probleminin uzun yıllardır çözüm beklediğini belirten Bornova Kent Konseyi Başkanı, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi, “Buradaki sıkıntı, ruhsatlandırmanın İl Genel Meclisi'nden İl Özel İidaresi'ne geçmiş olmasıdır. Bu bütün İzmir’in sorunudur ve acilen çözülmelidir.” dedi.
EXPO 2020 adaylığının İzmir için öneminin de gündeme geldiği toplantıda, birlik olarak bu organizasyona destek olunacağı belirtildi.
Aliağa’da ENKA Holding tarafından kurulacak termik santral konusunda ise devam eden davanın keşfinin yapılacağı 28 Temmuz 2011 günü, kent konseyleri pankartlarıyla keşif mahalline gidileceği ifade edildi.