Bitlis, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)’nda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkçe Sosyal (TS) alanında Türkiye birincisi oldu. Valisi, kaymakamları, milli eğitimi, öğretmenleri, işadamları, sivil toplum kuruluşları ve siyasetçileriyle birlikte el birliği yaparak eğitime yatırım yapan Bitlis, şimdi bunun meyvelerini topluyor. İki yıl üst üste Türkiye birincisi olan Bitlis, zirveyi kimseye kaptırmıyor. Açıklanan sınav sonuçlarından gurur duyduklarını belirten Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, "Bu bir ekip işidir. Veliler, müstahdemler, tüm milli eğitim camiası, vali, kaymakamlar, milletvekilleri, Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı bu işin içindedir. Ama en büyük ödülü ve takdiri sevgili öğrencilerimiz kazanmıştır. Burada evlatlarımızın geleceğe olan bakışını, ümidini vurgulamak istiyorum. Bir defaya mahsus olan başarı, tesadüf gibi görülebilir. Ancak tekrarlayan başarıda gayret söz konusudur. Tüm Bitlislilere teşekkür ediyorum." dedi.
    Üniversite sınavının bu sene tüm Türkiye'de güvenlik olarak en üst seviyede yapıldığını anlatan Vali Yılmaz, Bitlis’in yakaladığı başarının tesadüf olmadığını vurguladı. Öğrencilerin sadece eğitimde değil, sporda ve kültürde de büyük başarılar elde ettiğini belirten Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunu basite indirgememek gerekir. Bu işte emek verilmiş. Ahmet Eren'in 100 milyona yakın eğitim yatırımı var. Aynı şekilde Gencer, Kiler, Özgür ailelerinin eğitim yatırımları var. Biz de kamu olarak çok yüksek maliyetli projeler yürütüyoruz. Köyden gelen öğrencilerimiz için çok sayıda yurt yaptık. Köylerde yaşayan çocuklarımızın okumasını sağladık. Şu an Bitlis'te okumak isteyip de dışarıda kalan tek öğrenci yoktur. Yeri geldi, öğrenciler için evler kiraladık. Bunu hep beraber yürüttük. Eğitime verilen önemden sonra bu sonuç kaçınılmaz."
    Bitlis’in güvenlikte öne çıkan illerden biri olduğunu, öğretmenlerin gönül rahatlığıyla Bitlis'e geldiğini kaydeden Vali Nurettin Yılmaz, şehirde çalışma süresi 15-20 yılı bulan doktorlar bulunduğunu söyledi. Bitlis'i iyi okumak gerektiğini belirten Vali Yılmaz, kentin köklü bir geçmişinin olduğunu kaydetti. "Bitlis'in geçmişini bilirseniz, bugünü anlamakta zorlanmazsınız" diyen Vali Yılmaz, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Buradan çok sayıda devlet adamı çıkmış. Bunlar basit şeyler değil. Bu toplu bir gelişmenin ürünü. Bir okulu ziyaretim sırasında, 14 yaşındaki bir çocuğa, ne kadar güzel olduğunu söyledim. Çocuk bana 'Güzel bakan güzel görür' diye cevap verdi. Bu entelektüel bir birikimdir. Çocuk, aileden, çevreden, kültür birikimi elde etmiş. Çocuklar ezbere konuşmuyor. 'Öğretmen olacağım' demiyor, 'matematik, edebiyat öğretmeni' olacağım diyor. 'Doktor olacağım' demiyor. 'Kalp cerrahı, beyin cerrahı olacağım' diyor. Okullarda tek taraflı eğitimle bu olmaz. Bunda binlerce yıllık tarihi geçmiş var."
    İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz da bu başarının kendisi için sürpriz olmadığını söyledi. Korkmaz, "Öğrencilerimizin öz güvenini görüyorduk. TS'de yine Türkiye birincisiyiz. Türkiye sıralamasında 6. sıradayız. Bu başarıda perde arkasında bulunan kahramanlar var. Velilerimize, eğitim paydaşlarına, STK'lara, en önemlisi öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Bitlis kendisine yakışanı yaptı. Bu bir tesadüf değil, sürdürülen bir başarıdır." şeklinde konuştu.