Mersin balığını çoğaltma çalışmaları kapsamında, Rusya'dan getirilen yumurtalardan elde edilen 2 bin 300 yavru balık, Karasu 25. Kültür, Turizm ve Fındık Festivali kapsamında, markalandıktan sonra Sakarya Nehri'ne bırakıldı.

Mersin balığını çoğaltma projesi, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından desteklenen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülüyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün katılımcı olduğu ve İstanbul ile Sinop üniversitelerinden akademisyenlerin destek verdiği proje kapsamında, Rusya'dan getirilen Mersin balığı yumurtalarından, elde edilen yavru balıklar Karadeniz'le buluştu. Karasu Belediyesi'nce 25. Kültür, Turizm ve Fındık Festivali kapsamında mersin balıklarının tanıtımı ve korunması amacıyla Yeni Mahalle'de tören düzenlendi.

Programda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Deniz Şube Müdürü Hayri Deniz, nesli tehlike altında olan türler arasında yer alan mersin balıklarının koruma altında olduğunu belirterek avcılığının yasaklandığını söyledi. Deniz, mersin balıklarının korunması, yumurtlama ve yaşam alanlarının iyileştirilmesi, yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, mevcut mersin balığı stoklarının belirlenmesi ile yetiştiricilik tekniklerinin geliştirilerek doğal stoklarının takviyesi amacıyla bakanlık tarafından hazırlanan projenin FAO'ya sunulduğunu kaydetti. Deniz, "2008 yılında kabul edilen proje başarıyla devam ediyor. Projenin uzun vadeli gelişim hedefleri arasında Türkiye'nin Mersin balığı stoklarının iyileştirilmesi ve stok takviyesi çalışmaları yer alıyor. Bu amaçla elde edilen mersin balığı yavrularının bir bölümü markalanarak Yeşilırmak, Sakarya ve Kızılırmak nehirlerinde doğal ortamlarına bırakıldı. Bugün de 50 ve 150 gram ağırlığındaki 100 mersin balığını Sakarya Nehri'ne bıraktık." dedi.

Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu ise mersin balığının tanıtımı ve korunması için etkinlikler düzenlediklerini kaydederek şöyle konuştu: "Belediye olarak bizler de üzerimize düşen görevleri yapıyoruz. Kültür Turizm ve Fındık Festivali etkinlikleri içerisinde mersin balığı etkinlikleri düzenliyoruz. Tekneyle Sakarya Nehri'ne açılıp mersin balığını nehre salıyoruz."

Konuşmaların ardından markalanan 100 mersin balığı, Sakarya Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü alanda tekneden suya bırakıldı. Törene Karasu Kaymakamı Murat Duru, Karasu Sivil İnisiyatif Genel Sekreteri Şakir Şen, Karasu Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Sezer ile vatandaşlar katıldı.