Hrant Dink cinayeti davasının karar çıkması beklenen duruşmasında Ogün Samast, son savunmasını yaptı. Samast, mahkemeye sunduğu 2 ayrı dilekçesinde bazı gazetecileri ve gazeteleri suçlayarak, “Ben nereden bilirdim Agos’u, Dink’i? Bunlar da vicdan katilleridir." dedi.
Çok sayıda asker ve sivil polis tarafından korunan Samast, İstanbul Adalet Sarayı’na taşınan 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma salonuna alındı. Duruşma saat 11:40’da başladı.
Dink ailesinden kimsenin katılmadığı duruşmada ailenin çok sayıda avukatı hazır bulundu. Cumhuriyet Savcısı, tasarlıyarak adam öldürmek suçundan Ogün Samast’ın tutukluluğunun devamını, 6136 sayılı silah bulundurmak suçundan ise tutuklu kaldığı sürenin dikkate alınarak tahliyesini istedi.
Ardından söz verilen Ogün Samast, 7 ve 8 sayfadan oluşan iki dilekçeyi mahkemeye sundu. Dilekçelerini mahkeme huzurunda okuyan Samast, 7 sayfalık ilk dilekçesinde Emin Çölaşan ve Ertuğrul Özkök’ün yazdığı yazılardan, Hürriyet ve Vatan gazetelerinin attığı manşetlerden etkilenerek suçu işlediğini ve bundan dolayı yüzde 54 oranında Özkök, Çölaşan, Vatan ve Hürriyet gazetelerinin suçta payı olduğunu iddia etti. “Ben nereden bilirdim Agos’u, Dink’i? Bunlar da vicdan katilleridir. Neden getirilmiyorlar anlamadım." diyen Samast, 8 sayfalık ikinci dilekçesinde de aldığı kötü eğitim ve cahilliğinden bahsederek bu etkenlerin de suçu işlemesinde yüzde 25 katkı yaptığını öne sürdü.
Samast, 2. dilekçesinde ise yabancı bilim adamlarının bilimsel tezlerini iddialarına dayanak yaptı. Samast, konuşmasının sonunda, iki dilekçesinin göz önünde bulundurulup anayasa ve kanunlar gerektirdiği şekilde ceza verilmesini talep etti.
Samast’ın konuşmasının ardından avutakının hazırladığı 29 sayfalık son savunmanın okunmasına geçildi.