Avrupa’nın sadece birkaç ülkesinde uygulanan 'sanal alemde orman yangını çıkartılıp daha sonra simülasyon ortamında müdahale edilmesi' eğitimi Türkiye’de de başlatılıyor. Uygulamayla tecrübe kazanacak orman işçileri tecrübeli yangınları daha kısa sürede kontrol altına alıp söndürebilecek.
Antalya’nın Döşemealtı ilçesine bağlı Nebiler köyüne Uluslararası Yangın Eğitim Tesisi yapıldı. Tesislerde işçileri eğitmeye başlayan Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, olası yangınlara karşı tüm eğitimleri bu tesislerde yapacak. Türk mühendislerin şu anda yazılımını yaptığı öğrenilen ve kısa bir süre sonra faaliyete geçirilecek simülasyon yangınlar, orman işçileri tarafından organizeli bir şekilde söndürülecek.
Benzer bir örneğinin Fransa’da olduğu öğrenilen teknoloji odasında, şehirdeki ormanlık alanlar tek tek bilgisayara girilecek. Daha sonra da bu alanlarda çeşitli sebeplerden dolayı yangın çıkartılacak. Çıkacak bu yangınlara ise tıpkı gerçeği gibi, orman işçileri, arazözler, yangın söndürme uçakları ve helikopterlerle müdahale edecek. Gerçek arazi formlarının simüle edileceği teknolojik odada, işçiler eğitimden geçirilecek. Eğitimlerde tüm orman işçileri hangi birimde ise gerçek rolündeymiş gibi sanal ortamdan yangına müdahale edecek. Gerçek pilotların ve işçilerin kullanılacağı yangın tatbikatlarının gerçeğini aratmayacağı belirtiliyor.
Bu tür sanal ortamda eğitim çalışmasının Türkiye’de ilk kez Antalya’da gerçekleşeceğini söyleyen Antalya Orman Bölge Müdürü Recep Kaşan, gerçek arazide çalışan işçilerin bilgisayarda yangın çıkartacağını, daha sonra da o çıkan yangını simülasyon ortamda yöneteceğini aktardı. Yapılacak bu eğitimlerin gerçek orman yangınını aratmayacağını ifade eden Kaşan, “Bu programla arazözler su sıkıyor, farklı bölgelere simülasyonla araç takviye edebiliyorsun. Kara araçlarının simülasyonu yanı sıra diğer taraftan hava araçlarının simülasyonu da yapılıyor. Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait pilotlarımız simülasyon ortamında bu yangınlara müdahale ediyor.” dedi.
Yapılacak simülasyonun henüz yazılım aşamasında ve bitmek üzere olduğunu kaydeden Recep Kaşan, şöyle devam etti: “Burada pilotlar kulaklıklar yardımıyla arazideki görevlilerle haberleşme imkanı buluyor. Sanal ortamda yangın çıkartılan arazide rüzgar hızına göre yangına nasıl müdahale edecekleri ve hangi yönden daha çabuk söndürülebileceği de hesaplanabiliyor. Bu simülasyon uygulaması Türkiye’de bir ilk olacak. Simülasyon odalarının fonksiyon ve büyüklük bakımında da dünyada bir ilk olacağını düşünüyoruz.”