ÖSYM, Lisans Yerleştirme Sınavı(LYS)’nın hazırlanması ve uygulanmasında tedbirlerin en üst düzeye çıkarıldığını belirterek, bu kapsamda süreci sabote etmeye yönelik birkaç girişimin, alınan önlemler sayesinde önceden fark edildiğini ve sürecin herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlandığını bildirdi.
ÖSYM, Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarını internette açıkladı. ÖSYM tarafından yapılan açıklamada Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’nın 27 Mart 2011 tarihinde gerçekleştirildiği, sınavı geçerli kabul edilen 1 milyon 648 bin 244 adaydan 1 milyon 311 bin 954’ünün (yaklaşık yüzde 80) 180 ve üzeri puan alarak Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)’na girmeye hak kazandığı belirtildi. Bu adayların, 18-19 ve 25-26 Haziran 2011 tarihlerinde, farklı alanlarda öğrenim görmek isteyen adaylara yönelik olarak düzenlenmiş 5 ayrı oturumdan oluşan LYS sınavlarından en az iki tanesine girdiği kaydedildi. “LYS-1 Matematik ve Geometri, LYS-2 Fizik, Kimya ve Biyoloji alanlarından oluşan ve bu alanlarda meslek edinmek isteyen öğrencilerimize, Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya testlerinden oluşan LYS-3 ve Tarih, Coğrafya ve Felsefe alanlarını kapsayan LYS-4 sınavları da sosyal mesleklerde eğitim verecek üniversite bölümlerine girmek isteyen öğrencilere yönelik olarak hazırlanmıştır. Öğrencilerimizin yabancı dil bilgilerinin ölçülmesi ve üniversitelerin yabancı dil bölümlerinde okumak isteyen adayların seçilmesi için de LYS-5 oturumu yapılmıştır.” denildi.
LYS-1 oturumunda 625 bin 204, LYS-2 oturumunda 293 bin 791, LYS-3 oturumunda 681 bin 091, LYS-4 oturumunda 378 bin 48, LYS-5 oturumunda ise 41 bin 731 aday olmak üzere iki hafta sonunda toplam 2 milyon 19 bin 865 adayın sınava alındığı aktarıldı.

"SÜREÇ SORUN YAŞANMADAN TAMAMLANMIŞTIR"
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Ortaya atılan asılsız birçok iddiaya rağmen, LYS sınavlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında tedbirler en üst düzeye çıkarılmış ve sınav süreci yakından izlenmiştir. Bu kapsamda süreci sabote etmeye yönelik birkaç girişim, alınan önlemler sayesinde önceden fark edilmiş ve süreç herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlanmıştır. Soru kitapçıklarının basım ve sevkiyat çalışmaları yakından izlenmiş ve sınavlar sırasında basım hatalarının olmaması için sürecin her anı yakın takip altında tutulmuştur. Alınan önlemler sayesinde basım hatasından kaynaklanan hiçbir yedek kitapçık kullanılmadan LYS tamamlanmıştır."