Karaman’da 14 yaşındaki çocuğun saman makinesine kaptırması sonucu kopan sol kolu, beslenmesi için sağlam olan diğer koluna dikildi. Bir haftalık riskli dönem iyi geçerse üç hafta sonra sol kol dikildiği bölgeden alınarak asıl yerine nakledilecek.
Karaman’ın Bozkaya Köyü’nde meydana gelen olayda 14 yaşındaki Mehmet Çetiner, ziyaret için gittiği amcasının tarlasında bir anlık dalgınlık sonucu saman makinesinin kayışına kolunu kaptırdı. Kolunun kopmasının ardından çığlıklar atan çocuğun yardımına amcası Emin Çetiner koştu. Yeğeninin kolunun koptuğunu gören amca, 112 acil servise haber verdi. Çocuğun kopan kolu vakit kaybedilmeden soğuk kuvöze konuldu. Çocuk ve kopan kolu ambulansla Konya BSK Hastanesi’ne getirildi. Küçük çocuk acil olarak ameliyata alındı.
Ameliyatı gerçekleştiren Konya Özel BSK Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tunç Cevat Öğün, Mehmet çetiner'in sol kolunun dirseğe yakın bir seviyede koptuğunu belirtti. Kopma sırasında damarlar ve sinirlerin sündüğünü dile getiren Öğün, şu bilgileri verdi, "Böyle yaralanmalarda müdahale zorlaşıyor ve başarı şansı azalıyor. Kol, yerine dikilemeyecek kadar kötü durumdaydı. Kolun koptuğu 'duduk' diye tabir ettiğimiz yerde parçalı kırıklar, ciltte yaralanmalar, kas ve sinir dokusunda koparak ayrılmalara bağlı hasalar vardı. Kopan parçalar kola dikilmeye uygun değildi. Ancak yaralanmanın seviyesinin çok yukarda olması, ciddi sakatlık ihtimali ve hastanın yaşının genç olması nedeniyle imkânlarımızı seferber ettik. Kopan kolu geçici olarak diğer kola bağladık."
Şuan kopan kolun sağlam olan koldan beslendiğini bildiren Prof. Dr. Öğün, "İleri derecede yaralı olan duduk kısmını da çocuğun karnına bağladık. O da oradan beslenecek. Eğer beslenme devam eder ve kopan kol hayatiyetini korursa bir süre sonra onu yerinden ayırıp kopan o duduk kısmını da toparladıktan sonra yerine tekrar nakledeceğiz. Şuan takipteyiz." dedi.
Hastanın durumunun iyi olduğunu dile getiren Öğün, "İlk bir haftalık riskli dönem söz konusu. Bu dönem içerisinde kopan parçalar eğer hayatiyetini korursa oraya nakil işlemini gerçekleştireceğiz." dedi. Öğün, ameliyatın yaklaşık 3 saat sürdüğünü belirterek, "Diğer kolun beslenmesi 3-4 hafta olur. En az 3 haftalık bir zaman tanıyoruz. Gidişata göre bu süre değişebilir." diye konuştu.