Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, Hoşap Kalesi'nde incelemelerde bulundu. Rektör Battal, kalenin korunarak bölgenin kültür turizmine kazandırılması için burada yürütülen kaçı çalışmalarının öneminin bir kat daha arttığını söyledi.
    YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli ve bir toplantı için bölgede bulunan YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan, başkanlığını YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top'un yaptığı Hoşap Kalesi kazı alanında incelemelerde bulundu.
Heyeti karşılayan kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, kalenin içindeki mekanların ortaya çıkarılmasına yönelik bu çalışmada çok yol kat ettiklerini, şu ana kadar iki hamam, seyir köşkü ve harem kısımlarını ortaya çıkardıklarını ifade etti. Özellikle harem kısmında, alçı ve kalem süslemeleri ile mimari özelliklere rastlandığını ifade eden Top, ''Gün yüzüne çıkarılan bu alanların korunması için desteğe ve ilgiye ihtiyacımız var. Kazı sayesinde kaleye ilgi arttı ve 2005 yılından bu yana kapalı olan kale ziyarete açıldı. Zaten bizim amacımız, Van Gölü havzası için önemli bir kültürel miras olan kaleyi, kültür turizmine kazandırmaktı.'' dedi.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da kazıyı yerinde gördüklerini, yapılan çalışmalardan memnuniyet duyduklarını belirterek, şöyle konuştu: ''Böyle bir çalışmayı, öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimizin yapması, üniversitemizin destek vermesi çok önemli. Hoşap Kalesi kültürel miraslarımızdan biri. Kaleyi koruma ve bölgenin kültür turizmine kazandırma amacı, kazının önemini bir kat daha arttırmaktadır. Biz bu tür çalışmaları görev bilip üniversite olarak her zaman destek vereceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün himayesinde bulunan Eski Ahlat Şehri kazısı, bu dönemden itibaren üniversitemiz Sanat Tarihi bölümüne verilmiştir. Ben eminim ki, arkadaşlarım bu kazıyı da diğer işlerinde olduğu gibi başarıyla yapacaklar.''