Kırıkkale Sağlık İl Müdürü Bediha Türkyılmaz, yazın en sıcak günlerini yaşadığımız şu günlerde 11.00-16.00 saatleri arasında çocuklar ve yaşlıları mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamaları konusunda uyardı.
Türkyılmaz, hava sıcaklığının en etkili olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında güneş altında kalmanın büyük risk taşıdığını belirterek, "Aşırı sıcaklar ve güneş, tedbir alınmadığı takdirde insan sağlığını etkiler. Bundan özellikle çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastalarıyla değişik deri hastalığı olanlarda istenmeyen durumlar ortaya çıkar." diye konuştu.
Türkyılmaz açıklamasında, "Güneşe çıkmadan önce gözlük takılmalı ve açık renkli bol elbiseler giyilmeli. Sıcak havalarda güneş yanıklarının yanı sıra sıcak çarpması için de dikkatli olunmalı. Özellikle yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları sıcak günlerde efor harcamaktan kaçınmalı, havasız ve kapalı yerlerde uzun süre kalınmamalı. Hava sirkülasyonu sağlanmalı ve gerektiğinde ılık duş alınmalıdır. Sıcak çarpmalarında kişiler önce serin ve gölge bir yere alınmalı, vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak başı ve vücudu ıslatılmak suretiyle serinletilmeli, bilinç bulanıklığı olan hastalar hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Aşırı sıcak havalarda hafif ve sulu gıdaların seçilmesi kızartma ve aşırı yağlı besinler yerine, taze sebze ve meyvelere ağırlık verilmesi gerekmektedir." dedi.