Karadeniz’den kaçan hamsi ile üzülen balıkçıların yüzünü soğuk sulardan kaçarak Samsun kıyılarına sığınan kefal balığı güldürdü. Samsun Limanı'ndan bir kaç mil açıkta ağlarına 25 ton kefal takılan balıkçı teknesi, balığın 10 tonunu teknesiyle, geri kalan 15 tonunu ise sürükleyerek limana getirdi.
         'Ali Reis 8' adlı 18 metre uzunluğundaki gırgır teknesiyle denize açılan Refik Erdin, 25 ton kefal yakaladı. 10 ton kapasiteli olan teknenin ağlarına 25 ton kefal takildiğini söyleyen Refik Erdin, çok şaşırdıklarını, balığı kıyıya zor getirdiklerini söyledi. Önceki gece sabaha karşı Samsun açıklarına avlanmaya çıktıklarını ifade eden 5 yıllık kaptan Erdin, “Bu mevsimde genelde kefal çıkar ama 50-100 kasa arasında çıkardı. Ama bu sefer umduğumuzun çok üstünde bir sürü ile karşılaştık. Yaklaşık kıyıdan 2 kilometre açıkta tek seferde 25 ton civarında kefal bulduk. Ağaları attık ve çektik ancak teknemiz küçük olduğundan balığın bir kısmını aldık diğerlerini sürüyerek kıyıya getirmek zorunda kaldık. Kefal tuttuğumuzu gören vatandaşlar teknenin başına toplandı. Yaklaşık 2 ton balığı burada bedava dağıttık.” dedi.
        Hamsiye hasret kalan Samsunlular 25 ton kefal ile bayram etti. Kilosu 10 ile 15 lira olan kefalin kilosu bir anda 4-5 liraya düştü. Kefalin ucuz olduğunu duyan vatandaşlar balık tezgâhlarına akın etti.