Son atama ile 2 bin 370 öğretmenin atandığı Şanlıurfa’da öğretmenler kalacak konut bulamıyor. 600 ile bin 250 lira arasında değişen kira fiyatlarını fazla bulan öğretmenler, misafirhanelerde ağırlanıyor.
    Milli Eğitim Bakanlığı’nın son yaptığı atama ile 17 bin öğretmen göreve başladı. En fazla öğretmenin atandığı illerin başında gelen Şanlıurfa’da 2 bin 370 öğretmen göreve başladı. Kente gelen öğretmenler konut sıkıntısı yaşadıklarını belirtti. 600 ile bin lira arasında değişen kira fiyatlarını çok yüksek bulan öğretmenler, grup halinde evlere girdiklerini ifade etti. Kişi sayısının artışına paralel kira fiyatlarının da ev sahipleri tarafından artırılmasından yakınan öğretmenler, yetkililerin bir çözüm bulmasını istedi.
    Bazı öğretmenler de kamu kurumlarının misafirhanelerine yerleşti. Ev arayan öğretmenler fiyatların hızla yükselmesini fırsatçılık olarak değerlendirirken, emlakçılar ise konut yokluğunu gerekçe gösterdi.
    Bir hafta kamu kurumlarının misafirhanesinde kaldıktan sonra 700 liraya kiralık ev bulduğunu kaydeden Zeynep Yılmaz, “Öğretmenlerin geldiğini duyunca kira fiyatlarını artırmışlar. İki arkadaşla birlikte oturacağız.” dedi. Kira fiyatının kişi sayısına göre artmasından yakınan Fatma Şimşek ise şunları söyledi: “Biz geldikten sonra 750 lira olan kiralar bin 250 liraya uçtu. Oturulabilecek bir evin fiyatı bin liradan başlıyor. Bu durumda çalışmamızın karşılığını ev kirasına yatıracağız anlamına geliyor. Ya da bir evde 6 kişi kalacağız. Evdeki kişi sayısı artınca kira fiyatını da artırıyorlar.”
    Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Gökhan Gökmen ise hızla artan nüfus paralel konut artışının olmadığını söyledi. Gökmen 5 yılda merkez nüfusunun yüzde 100’den fazla arttığını, ancak aynı oranda konutların yapılamadığını belirtti. Şanlıurfa halkının büyük evleri tercih ettiğini kaydeden Gökmen, yapının da bu talep doğrultusunda olduğunu dile getirdi.     
    Öğretmenlerin yaşadığı sıkıntıyı evlerin genişliğine bağlayan Gökmen, “Halk 4 odalı evlere yöneliyor. Son yıllarda çok sayıda memur atandı. Bunlar da küçük evleri tercih ediyor. Bu konut tipleri yetersiz. Büyük evlerin kiraları 600 ile bin 250 lira arasında değişiyor. Kiralarımız bazı yerlerde 2 bin 500 liraya bile ulaşıyor.” ifadelerine yer verdi.
    Belediyenin konutların yapılacağı bölgeleri imara açmakta geciktiğini dile getiren Gökmen, imara açılan bazı yerlerde alt yapı hizmeti götürülmediğinden sıkıntıların baş gösterdiğini aktardı. Çözümü belediye, TOKİ ve büyük konut firmalarında bulan Gökmen, “Büyük firmalar gelmedikçe bu sıkıntıyı çözemeyiz. Burada müteahhitlerin yaptıkları evler, il halkına yetersiz kalıyor. Belediye ve TOKİ’ye görev düşüyor.” diye konuştu.