Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (SAÜSEM)’nde İş ve Meslek Danışmanlığı sınavları yapılıyor. Sınavda başarılı olan kursiyerler, Türkiye'nin ilk iş ve meslek danışmanları olacak.
    SAÜSEM Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Zengin, yaptığı açıklamada, İşsizliği azaltmaya yönelik olarak İŞKUR tarafından başlatılan ve Avrupa Birliği (AB)'nin desteklediği proje sayesinde, işsizlere iş bulma konusunda yardımcı olacak ve işverenlere de ihtiyaçlarına uygun iş gücü kazandırma konusunda aracı olacak iş ve meslek danışmanlarının yetiştirildiğini söyledi.
    Altı aylık kursların ardından teorik ve uygulamalı sınavlara girecek 3 bin 500 iş ve meslek danışmanı adayının başarılı oldukları takdirde sertifika alacaklarını ve İŞKUR tarafından da KPSS puanlarına göre görevlendirileceğini ifade eden Zengin, “15 Şubat'ta gerçekleştirilen teorik sınav sorunsuz geçti. Sertifika almak isteyen adayları 5 aşamalı sınava tabi tutuluyor.” dedi.

    FİGÜRANLARLA UYGULAMALI SINAV
    Sınavın son 2 aşamasının uygulamaya dönük olduğuna vurgulayan Zengin, uygulamalı sınav ile ilgili şu bilgileri verdi: "Figüranlarımız var. Her sınıfta iki beden eğitimi ve rekreasyon bölümleri ile tiyatro bölümü öğrencilerinden iş arayan adaylarımız var. Bunların rolleri tanımlanmış olup, verilen senaryoya göre rollerini oynayacak. İki de değerlendirici hocamız var. İş arayan figüran kendisine anlatılan role uygun olarak, iş bulmak üzere İŞKUR'a geliyor ve iş meslek danışmanı görevinde aday öğrenci, figürana yardımcı oluyor. Adayın ilk görüşmeden iş arayan kişiyi uğurlayana kadar ki tüm süreçlerinin değerlendirildiği uygulamada, önceden belirlenen kriterlere göre puan veriliyor. Ayrıca adaylar, iş ve meslek danışmanlığıyla ilgili 11 sunum konusundan birini rastgele seçiyor ve yaptıkları sunuma göre performansları ölçülüyor."
    Değerlendirme yapan öğretim üyelerinin kimler olacağının Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından tanımlandığını vurgulayan Zengin, “En az 5 yıl öğretim görevlisi veya öğretim üyesi olan; işletme, iktisat, pedagojik formasyon gibi alanlarda uzman olanlar bu sınavları değerlendiriyor.” ifadelerini kullandı.
    Objektif bir sınavın yapılması konusunda çok hassas olduklarını ifade eden Zengin, sınavın bütün aşamalarının kamerayla kayıt altına alındığını sözlerine ekledi.