Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Kayseri Sultan Sazlığı Milli Parkı'nda su seviyesi son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Niğde Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş, su seviyesiyle birlikte birçok kuş türün tekrar bölgeye geldiğini belirterek, bilimsel çalışmalar için eşsiz bir fırsat oluştuğunu söyledi.
        Sultansazlığı’nda, 1990’lı yıllardan itibaren dünya genelinde başlayan küresel ısınma ve beraberindeki kuraklık, yöre halkı tarafından sulamada daha fazla su kullanımıyla su seviyesinin düşmesine neden olmuştu. Son yıllarda bölgede yapılan çalışmalar sonuç verdi ve Sultansazlığı’ndaki su son 14 yılın ek yüksek seviyesine ulaştı. Sazlık içindeki Sarp Gölü’nde su seviyesi 3 metreyi bulurken, daha önce araç yolu olarak kullanılan alanlarda ise şimdileri kayıklarla tur düzenleniyor.
        Konuyla ilgili açıklama yapan Niğde Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş, sazlıkta 1995 yılından beri inceleme yaptığını söyledi. 2010 yılına kadar sazlıkta kuraklık yaşandığını anlatan Karataş, son yıllarda sazlıkta su seviyesinin arttığını ifade etti. Karataş, bilimsel çalışmalar için eşsiz bir fırsat oluştuğunu da kaydederek, “Ben sazlığa bir biyolog ve araştırmacı olarak 1995 yılından beri gelmekteyim. 1996 yılında bu sazlığımız çok iyi durumdaydı, ancak sazlık 1997 yılından itibaren kurumaya başladı. 2010 yılına kadar ise bu yıl hariç sazlıkta su seviyesi oldukça düşük seviyelere kadar geriledi. Adeta burası bir çöl görünümü aldı. Çamur dahi bulunmuyordu. 2010 yılında hem yağışların düzenli olarak yağması hem de yapılan çalışmalarla birlikte su seviyesi istenilen seviyeye ulaştı. Yeni açılan kanallardan su akışı sağlanmasıyla birlikte 1995 yılındaki güzel günlerine tekrar kavuştu. Tekrar eskisi gibi kuş cenneti diyebiliyoruz artık buraya. Eski kayıtlarda 301 kuş türü vardı. Bunların büyük bir kısmı gitmişti. 2010 yılı itibariyle buraya bu kuşlar tekrar gelmeye başladı. Hatta kuş türleri arttı diyebiliriz. Mesela telli turna hem Türkiye için hem Dünya için az bulunan önemli bir tür. Artık sazlıkta bu kuş türünü de izleyebiliriz.” dedi.
        Kayseri Çevre ve Orman İl Müdürü Ali Rıza Baykan ise yapılan çalışmalarla birlikte Sultansazlığı Milli Parkı'nda su seviyesinin son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını aktardı. Baykan, “Son 14 yılın en yüksek su seviyesine ulaştık diyebiliriz. Kuş sayılarında olduğu gibi su seviyesiyle birlikte kuş türlerinde de bir artış söz konusu. Sabahın erken saatlerinden itibaren bu kuşlar buralarda uçmakta. Buradaki su seviyesi 2 buçuk metre civarlarına ulaşmış durumda. Sazlıkların boyları ise 6 metreye kadar ulaştı. Sarp gölünde su seviyesi ise 3 metrenin üzerinde su bulunmaktadır.” diye konuştu.
        Kuş sayısındaki artışla birlikte yeni gözlem evleri yapma gereği duyduklarını da vurgulayan Baykan, “Kuş türlerinde ve sayısında artmalarla birlikte Ova Çiftlik bölgesinde yeni bir kuş gözlem evi yaptık. Bu ihtiyacı da böylece karşılamış olduk. Orada dürbünlerle ve teleskoplarla ziyaretçiler gözlem yapabilecekler.” diye belirtti.
        Yörede yaşayanlar da su seviyesinin artmasından ve beraberinde yaşanan ilgiden memnun. Mesut Alkan, sazlığa kuşların gelmesiyle ilginin tekrar canlandığını belirterek, “2002 yılından beri kuraklık yaşıyorduk. Bu dönemden sonra tabii burada kuş sayısı düştü. O dönemde biz buralara yaya olarak girerdik. Şimdi ise su seviyesi çok güzel durumda. Bu da bizi sevindiriyor.” sözlerini kaydetti.