Sündüs Yaylası'ndaki katliamının üstünden 18 yıl geçmesine rağmen olayı gerçekleştirenlerin kim olduğu henüz ortaya çıkmadı. Katliamda hayatını kaybeden 24 kişi için anma töreni düzenlendi. Olaydan yaralı kurtulan Ahmet Sevgili (72) ile ölenlerin yakınları faillerin bulunmasını istedi. Aileler, katliamı yapanların ortaya çıkması için suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Katliamda ablasını kaybeden Debraz Yaşa (31) olayın PKK ve Ergenekon işbirliğiyle yapıldığını iddia etti.
    Sündüs, Van'ın Bahçesaray ilçesine bağlı geniş ve engebeli bir yaylanın ismi. 18 yıl önce büyük bir katliama sahne oldu. Hayvanlarını otlatmak için bölgeye gelen 6 çadırlık bir oba, terör örgütü PKK'nın saldırısına uğradı. Tamamı kadın ve çocuk 24 kişi hayatını kaybetti. Ancak aradan geçen sürede bölücü terör örgütü katliamı üstlenmedi. 18 Temmuz 1993'te gerçekleşen katliamdan o gün sadece Ahmet Sevgili (72) ile kucağındaki 2 çocukla Hicret Güzel (60) sağ kurtuldu.
Savcılığa suç duyurusunda bulunmaya hazırlanan aileler, canlarını yakanların kim olduğunu öğrenmek istediklerini söyledi. Anma töreni için şehitlikte bir araya gelenler, gözyaşlarına boğuldu. Olaydan yaralı olarak kurtulup eşinin mezarı başında gözyaşı döken Ahmet Sevgili, eskiden olayı terör örgütünün yaptığını düşündüğünü, ancak şu anda tam olarak kimin yaptığını bilmediğini söyledi ve faillerin bulunmasını istedi. Sevgili, "Olay hakkında tam anlamıyla herhangi bir soruşturma bir inceleme yapılmadı. Savcı olay yerine bile gitmedi. Sadece 2 sayfalık bir tutanak tutuldu." iddiasında bulundu.
    Katliamdan sonra ilk kez konuşan Hicret Güzel, katliamda yaşadığı korkudan çenesinin titrediğini, bu yüzden 3 gün yemek yiyemediğini ifade etti. Yaşadıklarını anlatırken gözyaşları içinde kalan Güzel, kendisine o acıları yaşatanların kim olduğunu öğrenmek istediğini belirtti.

    PKK ile ERGENEKON ORTAKLAŞA YAPTI
    Katliamda ablası Menice Yaşa'yı (32) kaybeden Derbaz Yaşa (31) ise katliamı PKK ile Ergenekon'un ortaklaşa yaptığını iddia etti. Devletin birçok faili meçhulü ortaya çıkardığını dile getiren Yaşa, Sündüs katliamının faillerinin de bulunmasını istedi.Yaşa, "Devletten ricamız bizim olayımızı da aydınlatsın. Türkiye'de ne kadar olay varsa hepsinin faili çıktı. Sadece bizim olayınki çıkmadı. Biz de suç duyurusunda bulunacağız. Olayı PKK ile Ergenekon ortaklaşa yaptı. Devlet peşine düşüp ortaya çıkarmadı. Tam olarak bilmiyoruz ama yüzde 80 PKK ile Ergenekon diye biliyoruz. Ne olursa olsun bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz. Bütün malımızı veririz yeter ki bu dava çözülsün."