Adana’nın Kozan ilçesinde eski yerleşim bölgesi olan Kozan Kalesi eteklerinde ve Kilikya Manastırı yakınında 600 yıldan daha fazla bir tarihe sahip olduğu düşünülen ve bugün ise ev olarak kullanılan bir mescit bulundu.
Günümüzde Hatice Yılmaz (75) tarafından 40 yıldır ev olarak kullanılan mescidin giriş kapıları ve pencereleri kapatılarak yeni kapı açılmış ve mescidin mihrabı ise sıva ve dolgu ile kapatılmış.
Bazı kaynaklarda Hoşkadem Camii etrafında iki mescit olabileceğinin kaydedildiğini belirten Tarihi Hoşkadem Camii İmam Hatibi Abdurrahman Yılmaz’ın araştırmaları sonrasında ortaya çıkarılan Mescidin Hz. Ömer döneminde yapılmış olabileceği düşünülüyor.

EV SAHİBİ: BURASI ESKİDEN MESCİTTİ
Mescidi ev olarak kullanan Hatice Yılmaz: “Kırk senedir burada oturuyorum. Burası eskiden mescitti. Ben geldiğimde Kıble tarafında Arapça yazılar vardı. Kapısı farklıydı ve ben orayı kapattım. Yazıların olduğu duvarların üstüne sıva yaptırdım. Pencereyi de ben sonradan açtırdım. Ben burayı 40 yıl önce Yunus Bey’den almıştım. Tapumda var. Daha önce burayı kimse gelip sormadı. Buranın da tekrar mescit olarak kullanılmasını çok isterim. Daha önce toprak dam olan evimin üstünü daha sonra çinko yaptırdım.” dedi.
Mahalle sakinlerinden Duran Öztürk, “Benim annem 90 küsür yaşındaydı o anlatırdı burasının Mescit olduğunu. Ermeniler ezan saati silah sıktıkları zamanlarda mahalleliler bu mescitte namaz kılarmış. Burası 500–600 yıllık hatta daha da fazla olabilir. Buranın mescit olduğunu dedem de anneme söylermiş çok eski bir mescit dermiş. Yetkililer zamanında buranın mescit olduğunu bilmiyordu. Hoşkadem Camii İmam Hatibi Abdurrahman Yılmaz Hocanın araştırması sonucu çıktı. Bizde mahalleli olarak buranın yeniden mescit olmasını çok isteriz. Yetkililerden tek bunu istiyoruz. Buradaki mescidimiz tarihi görünüşüne geri dönsün. Burada ibadet edelim Başka bir isteğimiz yok.” diye konuştu.

FETHEDİLEN YERLERE YÖNETİCİ BIRAKILIR VE MESCİT YAPILIRDI
Kozan’ın Hz Ömer döneminde İslam toraklarına katıldığını kaydeden Hoşkadem Camii İmam Hatibi Abdurrahman Yılmaz ise “Hz Ömer döneminde 600’ lü yıllarda burası İslam topraklarına katılıyor. Fethedilen yerlere bir yönetici bırakılır birde mescit yapılırdı. Çünkü mescit bölgenin İslam toprağı olduğunun kanıtıydı. Bu olabilir ya da daha eski bir mescit de olabilir. Buranın aynı zamanda kaleye de çok yakın olmasından dolayı burası olabilir diye düşünüyorum. Burası değilse bile daha eski bir mescidin yerine yapılmışta olabilir. Tabi bütün bunlar restorasyonun sonucunda netleşecektir.” şeklinde konuştu.
Yapmış olduğu araştırma hakkında bilgi veren Yılmaz, “Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu Kozan Sancağı ile ilgili çalışmasında büyük ve küçük caminin yanı sıra buralarda mescitlerin olduğundan bahsediyor. Bunlarında tahminen Mahmutlu Mahallesinde olabileceğini söylüyordu. Ben de merak ettim. Böyle bir mescidin olabileceğini düşünüp araştırmaya başladım. Manastıra çok yakın diye buralarda olabileceğini düşündüm. Mevlana’nın Kozan’a yolu düştüğünde burada kalmış. Ben de bu yüzden gelip buralara sordum Duran kardeşimde annesinin anlattıklarından bahsedince buraya gelip baktım. Buradaki mescit oldukça sade ve küçük bir mescittir. Mescitler zaten mahalle insanının ihtiyacını karşılayacak kadar olduğu için küçük olması doğal. Sadeliğe gelince de buda eski yapı olduğunun göstergesidir. Buranın sahibi olan Hatice ablamızın bahsettiği ocak gibi yer hocanın namaz kıldırdığı mihrap. Üzerindeki yazıda muhtemelen kıble ile ilgili bir yazıdır. Üzerinde ayetler vardır. Ben tahmin ediyorum ki ya mihrabın üstünde ya da kapıda muhakkak bir tarih vardı. Ablamızda söyledi burasını kendisi sıvatmış. Eğer bu sıva işin uzmanlarınca dikkatle bir şekilde sökülürse alttaki yazılara ulaşılabilir ve mescidin yapılış tarihi ortaya çıkarılabilir.” ifadesini kullandı.