Adana’nın Kozan İlçesinde bulunan ve ev olarak kullanılan tarihi mescidin ortaya çıkarılması sonrasında Vakıflar Müdürlüğü tarafından bir çalışma başlatıldı.
Adana Bölge Müdürlüğü’nden konuyu araştırmak üzere Kozan’a gelen iki yetkili Kozan Belediyesi Fen işleri Müdürü Yaşar Gök ile görüşüp, yerin imar haritasını çıkararak Taş mahallesi Yeni Yol Sokak No 32’deki Hatice Yılmaz’ın ev olarak kullandığı mescide giderek bir çalışma başlattı.
Araştırmayı yapan Hoşkadem Camii İmam Hatibi Abdurrahman Yılmaz’dan da bilgi alan ekip daha sonra tapu ve kadastro bilgilerini aldı. Tarihi mescittin sit alanına girip girmediğini inceledi. Ev olarak kullanılan mescidin iç ve dış fotoğraflarını çeken Vakıflar Adana Böle Müdürlüğü personeli çalışmalarının ardından yapının durumunu rapor haline getirecek.
Mescitle ilgili yapılan haberin basında yer alması üzerine Kozan’a gelen ekibe bilgi veren Hoşkadem Camii İmam Hatibi Abdurrahman Yılmaz ise “Hz Ömer döneminde 600’lü yıllarda burası İslam topraklarına katılıyor. Fethedilen yerlere bir yönetici bırakılır birde mescit yapılırdı. Çünkü mescit bölgenin İslam toprağı olduğunun kanıtıydı. Tabi bütün bunlar restorasyonun sonucunda netleşecektir.” şeklinde konuştu. Yılmaz, araştırmasını eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu'nun Kozan Sancağı ile ilgili çalışmasında büyük ve küçük caminin yanı sıra buralarda mescitlerin olduğundan bahsettiğini, ayrıca mahalle sakinlerinin ifadesinin de bunu netleştirdiğini belirtti.
Yılmaz, “Buradaki mescit oldukça sade ve küçük. Mescitler zaten mahalle insanının ihtiyacını karşılayacak kadar olduğu için küçük olması doğal. Sadeliğe gelince de buda eski yapı olduğunun göstergesidir. Buranın sahibi olan Hatice ablamızın bahsettiği ocak gibi yer hocanın namaz kıldırdığı mihrap. Üzerindeki yazıda muhtemelen kıble ile ilgili bir yazıdır. Üzerinde ayetler vardır. Ben tahmin ediyorum ki ya mihrabın üstünde ya da kapıda muhakkak bir tarih vardı. Eğer bu sıva işin uzmanlarınca dikkatle bir şekilde sökülürse alttaki yazılara ulaşılabilir ve mescidin yapılış tarihi ortaya çıkarılabilir.” ifadelerini kullandı.
Ev Sahibi Hatice Yılmaz da evin mescit yapılması durumunda tüm kolaylıları sağlayacaklarını belirtti.