Uzun süren tatilin ardından iş yaşamına alışmada uyum güçlüğü yaşandığını belirten uzmanlar, tatil sendromuna benzer özellikler gösteren ruh hali, işini sevmeyen kişilerde daha travmatik olarak kendini gösterdiğine dikkat çekiyor. Sosyal Hizmet Uzmanı Ahmet Köse, tatil dönüşünde uyum güçlüğü yaşayanlara, "Tatil hiç bitmeyecekmiş gibi düşünmeyin işe dönüşte kabus yaşamayın." tavsiyesinde bulunuyor.
        Özellikle şehir dışında geçen tatil, kent yaşamına ve iş yerindeki rutin işlere dönüşte depresif duygu durumuna sebep oluyor. Sosyal Hizmet Uzmanı Ahmet Köse, psikolojik olarak kendisini, dinlenmeye ve eğlenmeye yönlendiren kişide tatil dönüşü depresif duygu durumu gözlendiğini kaydetti. Yaz tatiline hiç bitmeyecekmiş duygusuyla başlanmamasını tavsiye eden Ahmet Köse, şunları dile getiriyor: "Psikolojik olarak kendinizi tatil durumuna kaptırmayın. Tatile, 'bu benim dinlenmem için bir vesile, yapamadıklarını yapmak için bir fırsat' düşüncesiyle başlamak daha doğru. Şehir dışından gelerek hemen çalışmaya başlamak, uyumu zorlaştıracaktır. İşe dönüşten önce ev ve kent yaşamına dönüş yapılmalı. İlk mesai gününden bir kaç gün önce yapacağımız işleri programlamalıyız. Ağır iş temposuna gözümüz kapalı girmek yerine önce bize zor gelmeyecek işlerden başlamalı adım adım ilerlemeliyiz."

TATİL BİTMEDEN 2 GÜN ÖNCE EVİNİZE DÖNÜN
         Beslenme alışkanlığının tatil süresinde değiştirilmemesi gerektiğine işaret eden Köse, tatilde yeme-içmenin abartıldığını söyledi. Vatandaşların 'nasıl olsa tatildeyim' düşüncesiyle rutin yaşamındaki beslenme alışkanlığını değiştirdiğine dikkat çeken Köse şöyle devam etti: "Beslenme düzenini bozmamak gerekir. Tatil dönüşünde ise mutluluk hormonu sağlayacak, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme öneriyoruz. İşe başladıktan sonra öğle ve akşam saatlerinde hoşa giden etkinliklerde bulunulmalı. Açık havada zaman geçirilmeli, kişiler kendilerine nefes almak için zaman ayırmalı. Tatilden sonra hemen işe uyum sağlanamayabilir, yeter ki kendinize zaman ayırın. Tatilden en az iki gün önce eve dönülerek ortama uyum sağlayabilmesi için ruh ve bedene fırsat verilmeli."