Resmi Gazete’de bugün yayımlanan 4 Şubat 2011 tarihli ve 2011/1476 sayılı İthalat Rejimi Kararına Ek Karar ile bazı tekstil ve hazır giyim ürünlerinin ithalatında teminat şeklinde ilave gümrük vergisi alınacak. 22 Temmuz 2011 tarihinden itibaren yürürlükte olacak karar yaklaşık 3 milyar dolarlık tekstil ve konfeksiyon ithalatını kapsıyor.
Tekstil ve hazır giyim ürünlerinin ithalatında başlatılan inceleme Ekonomi Bakanlığı tarafından sürdürülecek. İncelemenin tamamlanmasının ardından nihai düzenleme yapılacak. Bu aşamada 4 Şubat 2011 tarihli ve 2011/1476 sayılı İthalat Rejimi Kararına Ek Karar’ın uygulamasına ilişkin olarak açıklayıcı kapsamda bazı hükümler ilave edildi.
Getirilen düzenleme ile şunlar yapılacak:
- A.TR dolaşım belgesi eşliğinde ithal edilen Avrupa Birliği ve Türk menşeli olmayan eşyadan tercihli menşeine uygun olarak ilave gümrük vergisi alınacak.
- Avrupa Birliği veya Türk menşeli eşya için gümrük idarelerince ATR dolaşım belgesi dışında ayrıca bir menşe ispat belgesi talep edilmeyecek.
- İhracatçıların ilave vergiden olumsuz etkilenmemeleri için üçüncü ülke menşeli girdilerin Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilerek işlem görmesi ve Avrupa Birliği’ne ihracı halinde telafi edici verginin hesaplanmasında ilave gümrük vergisi uygulanmayacak.
- İhracatçıların üçüncü ülke mallarını ülkemize getirerek Avrupa Birliğine satmaları durumunda ek yükümlülük oluşmaması amacıyla söz konusu karar kapsamındaki ürünler için İthalat Rejimi Kararı eki listelerdeki gümrük vergisi oranı üzerinden vergi tahsilâtı yapılarak ATR dolaşım belgesi eşliğinde Avrupa Birliği’ne üye ülkelere ihraç edilmesi halinde ilave gümrük vergisi uygulanmayacak.
- Ayrıca üretiminde bu malları kullanan sanayicilerimize ilave yük getirmemek amacıyla söz konusu karar kapsamındaki eşyanın aynı zamanda Türkiye’de üretimi olmayan veya yetersiz kalan ürünlere yönelik V Sayılı Listede yer alması durumunda ilave gümrük vergisi uygulanmayacak.