Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM) tarafından geliştirilen SAGUAR2 kamuoyuna tanıtıldı. 140 kilometre hızla Türkiye'nin en hızlı güneş arabası olan SAGUAR2, Avustralya'da düzenlenecek olan 'World Solar Challenge' yarışında Türkiye'yi temsil edecek. Güneş arabası, büyük bir bölümü Avustralya çöllerinde geçen 3 bin 21 kilometrelik kulvarı güneş enerjisi ile kat edecek.
SAİTEM tarafından geliştirilen ve 2009 yılında Avustralya World Solar Challenge’da elde ettiği derece ile dünyanın en iyi 10 güneş arabasından biri olan SAGUAR’ın yeni modeli, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle kamuoyuna tanıtıldı. Törende konuşan SAİTEM Ekip Başkanı Mehmet Burak Mısırlı, rakiplerinin dünyanın en iyi çözüm ortakları ile çalışan dünyanın en iyi üniversiteleri olduğunu söyledi. Aradaki farkı adanmışlık duygusu ve çok çalışma ile kapattıklarını ifade eden Mısırlı, özverili bir çalışma ile dünyanın önde gelen üniversiteleri ile rekabet edebilecek bir araç ortaya çıkardıklarını kaydetti. Mısırlı, SAGUAR 2 ile Avustralya’da katılacakları World Solar Challenge’da derece beklediklerini belirtti.

"AMACIMIZ DÜNYA İLE YARIŞMAK"
Projeyi iki dönemdir destekleyen Motorola Solutions Türkiye Başkanı Bora Gürçay ise, faaliyet gösterdikleri her ülkede topluma fayda ve katma değer sağlayacak çalışmalarda bulunmaya azami gayret gösterdiklerini dile getirdi. Gürçay “İnovasyon ve sürdürülebilirliğin bir arada olabileceğinin iyi ve cesaret verici örneklerinden biri olduğunu düşündüğümüz SAGUAR güneş arabasını iki dönemdir gururla destekliyoruz.” dedi.
SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel de üniversitenin bilimin, teknolojinin ve yetişmiş insan gücünün merkezinde, potansiyeli çok yüksek bir bölgede yer aldığını söyledi. 55 bin öğrencisi ile Sakarya Üniversitesi’nin altyapısını tamamlamış, hızla büyüyen ve kendine güvenen bir üniversite olduğunu anlatan Üstel, şunları söyledi; "Üniversitemiz öğrencilerini mekanik robotlar gibi yetiştirmiyor. Öğrencilerimizin sosyal yönleri gelişsin istiyoruz. Bu amaçla çeşitli aktivitelerle öğrencilerimizin donanımlarını arttırıyoruz. Bizim amacımız dünya ile yarışmak. Bu bağlamda da dünya çapında kalite ödülleri kazanmış bir üniversiteyiz. Yüksek teknolojiye yatırım yapıyoruz. Bilim ve teknolojiyi herkese sevdirmek istiyoruz."
SAİTEM’in bir öğrenci projesi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Fatih Üstel, SAİTEM ve SAGUAR'ın niversitenin dünya çapında bir markası olduğunu sözlerine ekledi.

DÜNYANIN EN HIZLI 10 ARABASI ARASINA GİRDİ
"World Solar Challenge 2011" yarışları için geliştirilen SAGUAR 2, yüzde 24 verimli güneş paneli ile saatte 140 km hıza ulaşabiliyor ve güneş olmadan 7 saat seyahat edebiliyor. Karbon fiber kabuk ve şasesi ile aracın toplam ağırlığı 165 kilogram geliyor. Amatör ruhlu 40 lisans öğrencisi tarafından geliştirilen SAGUAR 2, dünyanın önde gelen üniversiteleri milyon dolarlık güneş arabaları ile Avustralya kıtasını güneyden kuzeye güneş enerjisi ile katedmeye çalışacak. Büyük bir kısmı Avustralya çöllerinde geçen yarış 3 bin 21 kilometre sürecek. SAGUAR 1, "World Solar Challenge 2009" yarışlarında dünya 9'unculuğu elde etmişti. Bu derecesiyle dünyanın en hızlı 10 arabası arasına giren SAGUAR, Türkiye’nin en hızlı güneş arabası ünvanını elinde tutuyor.