Konya’nın Kulu ilçesine bağlı Yaraşlı köyünde sabit süt sağım ünitesinin açılışını yapan Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, "Konya’yı Türkiye’nin süt sektöründe lider yapacağız." dedi.
Konya’da 2009 yılında süt sektörü için bir komisyon oluşturduklarını söyleyen Vali Doğan, bu komisyonun son iki yıldır aralıksız çalışmalarını sürdürdüğünü ve çalışmalar neticesinde, Konya’nın resmi rakamlara göre süt üretiminin 400 bin ton yıl olduğunun anlaşıldığını kaydetti. Yine yapılan alan araştırmalarında resmi olmayan verilerle bu rakamın 1 milyon ton yıla kadar ulaştığını tespit ettiklerini belirten Doğan, bu rakamın süt sektöründe liderlik olduğunu ifade etti.
Vali Aydın Nezih Doğan şöyle devam etti: "Türkiye’nin süt sektöründeki lideri 650 bin ton yıl ile Balıkesir’dir. 1 milyon ton yıl Konya’yı açık ara lider yapar, fakat Konya’daki üretimin temel problemi sütün AB standartlarında elde edilememesidir. Dolayısıyla Yaraşlı’da açılan tesis Konya’nın AB standartlarında süt üretimi yapabilmesi için bir dönüm noktasıdır. Sabit süt sağım ünitesi toplu sağım yapılabilen ve sütün kaliteli bir şekilde depolanabileceği bir projedir. Konya’nın süt üretimi vizyonu için 53 köyümüze daha bu tür tesislerden yapacağız. Bu köyler süt verimliliğin en yüksek olduğu yerler buralarda nitelikli süt üretebilmemiz için bu tesislere ihtiyacımız var. Konya 1 milyon ton sütün 680 bin tonu maalesef kalitesiz olduğu için ucuz alıcı bulmaktadır. Yaraşlı’da açılan tesis bu durumun ortadan kalmasının başlangıç noktasıdır. Dönüşümün başlangıç yeridir."