Yozgat Valisi Necati Şentürk, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı taşıyan kenelere karşı mücadelede kullanılmak üzere ilde üretilen beç tavuğunun doğal kene savar olarak doğada görev yapacağını söyledi.

Vali Şentürk, Çalatlı Köyü, Alaca yol ayrımı mevkiinde kurulan Keklik Üretim İstasyonu'nu ziyaret ederek tesiste üretim birimlerini gezdi. Şentürk, beç tavuğu ve kınalı keklik üretim çalışmaları hakkında Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız’dan bilgi aldı. Vali Şentürk, burada yaptığı açıklamada son yıllarda Yozgat’ın da aralarında bulunduğu illerde kene vakalarından dolayı insan ölümlerine rastlandığına dikkat çekerek, "KKKA hastalığına karşı biyolojik mücadele yapmak maksadıyla Orman ve Su Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce kanatlı hayvanı üretimine hız verilmiştir. Bu kapsamda beç tavuğu üretimi de ülkemizde ilk pilot bölge olarak Yozgat’ta üretilmiştir." dedi.

Keklik Üretim İstasyonu'nda bu yıl itibariyle deneme amaçlı 2 bin 200 adet beç tavuğu üretimi yapıldığını vurgulayan Vali Şentürk, şunları söyledi: "Bu tavuklardan 700 adeti kene vakalarının yoğun olarak görüldüğü illerden olan Çorum’un Osmancık ilçesi merkez ve köylerine dağıtılmak üzere gönderildi. İlimizde ise Aydıncık, Çekerek, Kadışehri ilçeleri ve köylerine bin 500 adet beç tavuğu dağıtıldı. Amacımız burada keneyle biyolojik mücadeleyi en iyi şekilde sürdürmektir. Bu kapsamda kendi bölgemizde kene vakalarının yoğun olarak görüldüğü köylerimizdeki her ailemize iki dişi bir erkek beç tavuğu dağıttık. Bu hayvanlar doğayla uyumludurlar ve keneyle beslenirler ve keneyi gördükleri yerde hemen imha ederler. Dolayısıyla doğal bir mücadele, biyolojik bir mücadele keneyle mücadelede en iyi yöntemdir. Çünkü kimyasal mücadele biçimlerinde bir yandan keneyle mücadele edelim derken doğanın dengesini bozarsınız. İşte ilahi dengeyi de korumak maksadıyla bu tavuklarımızı üretiyoruz ve bölgemizdeki çiftçilerimize dağıtıyoruz."

Keklik Üretim İstasyonu'nda beç tavuğu üretiminin artırılması için çalışmaların devam edeceğini kaydeden Vali şentürk, "Bu tesisimizde 400 adet anaç tavuk mevcuttur. Bu tavuklardan önümüzdeki yıllar içerisinde yine 2 binin üzerinde üretim yaparak bölgemizdeki çiftçilerimize dağıtım yapacağız. Bu hayvanlar doğal ortamda yaşamaya alışkın ve evcil olmaya çok yakın hayvanlar. Bu sayede doğadaki hayvan varlığını artırarak doğadaki olaylara karşı en güzel mücadele biçimidir. Bu beç tavuğu üretimi ülkemizde ilk olarak Yozgat’ta pilot bölge olarak üretim yapılmıştır. Su Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü burada elde edilen başarılı üretimden dolayı diğer illerimizde de bu uygulamayı yapacaktır." ifadelerini kullandı.

Vali Şentürk, avcılara da uyarılarda bulunarak yasak avlanmaların doğal dengenin bozulmasına neden olduğunu, bu konuda avcıların daha duyarlı olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.