Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, İstanbul'da düzenlenen 2012 Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'yla (EMİTT) ilgili değerlendirme toplantısında, “Diyarbakır’ın daha fazla turist çekmesi gerekiyor." dedi. Bunun için herkesin payına düşeni yapmasını isteyen Vali Toprak, özellikle Diyarbakır’daki değerlerin dünyaya duyurulması gerektiğini söyledi.
    Değerlendirme toplantısına, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, basın temsilcileri ve fuarda yer alan kamu kuruluşları katıldı. Bölgede gerçekleşen olaylardan dolayı turizmin çok gelişemediğine dikkat çeken Toprak, “Bölgede patlayıcı madde yüzünden ölen çocuklar insanın içini parçalıyor. Bunun önüne geçmek için okullarda bir eğitim projesi ortaya koyduk.” şeklinde konuştu. Diyarbakır'dan medyaya yansıyan imajının düzeltilmesiyle ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Toprak, Diyarbakır’daki basının temsilcileri ve otelcilerle konuyu değerlendirdi.
    Toplantıya gecikmeli olarak katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 2013'te yapılacak fuara iyi bir şekilde hazırlanılması gerektiğini ifade etti. Tanıtımda akçe hesabının yapılmaması gerektiğini belirten Baydemir, “El ele verdiğimizde, yürek yüreğe verdiğimizde ve aynı fotoğraf karesinde bulunmaktan imtina etmediğimizde, başarının trendi olabildiğince yükseliyor. Sadece tanıtmakla yetinmememiz gerekiyor. Tanıttığımız kentin daha değerli eserleri ve hazineleri var.” şeklinde konuştu. Bütün dinamiklerin ortaklığıyla, paydaşlığıyla kenti turizm potansiyeline hazırlamanın önemine işaret eden Baydemir, otellerden, esnafa ve trafiğe kadar şehrin misafir ağırlama kıvamına getirilmesi gerektiğini söyledi. Yoksullukla mücadele etmenin en etkin aracının turizm potansiyelinin hayata geçirilmesiyle engellenebileceğini anlatan Baydemir, şunları kaydetti: “Ekonomik kalkınmamızın en önemli ayağı turizm potansiyelinin hayata geçirilmesi olacaktır. Bu itibarla da Diyarbakır'ın kurtuluşu bana göre turizm potansiyelindedir. Turizm potansiyeli sadece bir ekonomik kalkınma projesi de değildir. Aynı zamanda bir tanınma, farkındalık yaratma projesidir. Dolayısıyla bir barış projesidir.”
    Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ise Diyarbakır’a gelecek basın mensuplarıyla ön yargıların şehre karşı kırılabileceğini anlattı. Birçok güzelliği barındıran Diyarbakır için her zaman çalışmaya hazır olduklarına vurgu yapan Saraç, “Kongre merkezimizle yazarlar ve gazetecilerin Diyarbakır’ı tanıması için her zaman hazırız. Kongrelerle de Diyarbakır’ı tanıtmaya çalıştık.” şeklinde sözlerini tamamladı.
    Toplantıda basın temsilcileri de görüşlerini dile getirdi. Can TV’nin sahibi Mehmet Can, Diyarbakır’daki herkesin kendi payına düşeni yapması gerektiğini ifade etti. Star Gazetesi Bölge Temsilcisi Şeyhmus Çakan da bölgedeki güzelliklerin kanaat önderleri başta olmak üzere gazetecilere ve köşe yazarlarına duyurulması gerektiğine dikkat çekti.