Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılması dolayısıyla Meclis'e yasa sevk edilmesinin büyütülmemesini istedi. Yazıcı, olaydan başka anlamlar çıkarmaya gerek olmadığını söyledi.
    Hayati Yazıcı, İnegöl Gümrük Müdürlüğü Hizmet Binası’nın açılışının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Yazıcı, bir gazetecinin, “MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılması üzerine Meclis'e kanun teklifi gönderildi, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusunu üzerine yargıya intikal etmiş konularda konuşmadığını ancak bir hukukçu olarak bir şeyler söyleyebileceğini kaydetti.
    Çok keskin sözcükler kullanmaktan kaçındığını belirten Yazıcı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Önemli bir sorun, ama gerek Milli İstihbarat Teşkilatı Kanun'un 26. maddesi Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu 250-251. maddeleri hep birlikte değerlendirdiğimizde benim kanaatimde o ki özellikle MİT ile ilgili çok açık bir 26. madde ile ilgili niteleme var. Bağlı olduğu başbakanın izini almadan hakkında soruşturma yada kovuşturma yapılamayacağı yönündedir. Ama arkadaşlar farklı değerlendirmişler, bu süreçleri göreceğiz. Onun için çok fazla bu işi böyle büyütmeye veya başka anlamlar yüklemeye gerek olmadığı kanısındayım. Serinkanlılıkla süreci izlemek gerektiğini düşünüyorum. Biraz daha özenli olunabilirdi, yeterli özenin gösterilmediği söylenebilir ama bununda çok kasıtlı yapıldığı kanısında değilim."
    Kendi sözlerinin yorumdan ibaret olduğunu aktaran Yazıcı, "Yasa ceza muhakemeleri usulü kanununa göre MİT Yasası daha özeldir diye düşünüyorum. Özel yasa genel yasadan daha önce uygulanır. Çok açık şekilde görevlerinden ötürü yada görevleri sırasında işlediği bir suç iddiasıyla haklarında kovuşturma yapılması başbakanın iznine tabidir diye bir düzenleme var. Orada bir suç ayrımı da yok. Ne isnat ediliyor, onların bilgisine mi başvuruluyor, bir suç isnadı mı var onu da bilmiyorum. Bunlar bilindiği zaman değerlendirme yapmak doğru olur.” dedi.

    “2 BİN KİŞİYİ İŞE ALACAĞIZ”
    Bakan Yazıcı, bakanlığa personel alımı yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruya ise “Böyle bir planımız geçen yıldan bu yana var. Bakanlığımızın kanun hükmünde kararname ile yapılandırılası sırasında ek 3 bin kadro daha aldı. 6111 sayıl yasa ile kadromuz 5 bine çıktı. Biz geçen yıl sonuna kadar 800 kişiyi almayı planlamıştık, ama yetiştiremedik. 2012 de bir kısmı ilk yarı bir kısmı ikinci yarıda olmak üzere bin 500 – 2 bin kişi alacağız.” karşılığını verdi.

    ULUDERE’YE SINIR KAPISI AÇILMASI
    Bir gazetecinin, “Uludere’ye sınır kapısı yapılacaktı, ne durumda bilgi verir misiniz?” şeklindeki sorusu üzerine ise Bakan Yazıcı, “Uludereye sınır kapısı Gülyazı’da açılma çalışması devam ediyor. Hakkari Üzümlü ve Derecik’te de gümrük noktası çalışmalarımız sürüyor. Mutlaka o kapılar hangi ülkeye açılıyorsa, o ülkenin de aynı yaklaşımı göstermesine bağlı. Bu kapıları açmamızla ilgili Irakla, merkezi yönetimle ve yerel yönetimle müzakereleri sürdürüyoruz. Komşumuzun ‘hemen bunu yapalım’ demesi halinde bunu yapacak donanıma sahibiz.” şeklinde cevapladı.

    “BİR ÜLKEYE ZORLA GİRECEK HALİMİZ YOK”
    Bakan Yazıcı, Suriye’de yaşanan olaylar sonrası bu ülkenin serbest ticaret anlaşmasını askıya alarak gümrük ücretlerini artırması konusunda ise şu değerlendirmede bulundu: “Süreci bekliyoruz, biz bir ülkeye zorla girecek halimiz yok. Bizim kapımız açık, biz gelenlerin girişlerini yapıyoruz.”