Aile içinde yaşanan olumsuzluklar, abur cubur gıdalar ve yemek zamanını bekletmenin çocuğun iştahını kaçırabileceği belirtildi. Çocuğun iştahını artırmak için ailece zevkle yemek yemeyi tavsiye eden uzmanlar, “Yemekte çocukların isteklerini de göz önünde bulundurun.” tavsiyesinde bulundu.
    Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, çocukların iştahını açmak için yapılması gerekenler sıralandı. Açıklamada; yüksek ateş, kulak ağrısı, boğaz ağrısı, nefes almayı güçleştiren nezle ve grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarının çocuğun sofrada nazlanmasına sebep olduğu belirtildi. Bu tür durumlarda doktor kontrolünden geçirilen çocuğa, kendi istekleri doğrultusunda yemek çeşitleri verilmesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
    “Hastalık sırasında çocuğu yemek yemeye zorlamanın hiçbir yararı yoktur. İştahla ilgili olarak anne-babaların kabul etmeleri gereken en önemli şey; çocukların farklılıklar göstermesidir. Bu nedenle de başka çocuklara bakarak, onların yemek yeme davranışıyla kendi çocuğunuzun yemek yemesini kıyaslamak, çocuğunuzun daha az yediğini düşünmenize neden olabilir. Çocuğun bilinçaltına yerleşmiş bir endişe, üzüntü, nefret veya kıskançlık gibi bir duygu onun iştahını kesebilir. Her şeyden önce çocuğa sofrada yemek yemesi için zor kullanılmamalıdır. Her çocuğun kendine özgü yemek yeme kapasitesi olduğundan çocuk daha fazlasını yiyemez. Çocuğun yemesi konusunda ısrarcı olunduğunda çocuk kendisine fazla gelen gıdayı çıkartılabilir. Her çocuğun büyüme oranıyla ilgili olarak yemek yeme miktarı vardır. Yıllar ilerledikçe başlangıçta alınan yiyecek miktarı azalabilir. Erinlik ve ergenlik döneminde ise, iştah yeniden artabilir.”